Italien står inför en ny ekonomisk kris

2011-07-22 13:33:09
48 miljarder euro heter summan som ska sparas in i Italien. I fredags (15 juli) godkände underhuset i det italienska parlamentet åtstram­ningsprogramet.

Italien, eurozonens tredje största ekonomi efter Tyskland och Frankrike, har i dagsläget en statsskuld på 120 procent av BNP, alltså 1 800 miljarder euro. Landet har också ett underskott som väntas hamna på 33 miljarder euro i år och räntan på statsobligationer som inte varit så höga sedan 1997. 
Premiärminister Berlusconi och hans parti har under den senaste skandalkantade perioden fått rekordlågt förtroende från det italienska folket, visar opinionsundersökningar. Samtidigt har Berlusconi försökt skjuta upp massnedskärningar inom offentlig sektor till efter valet, som antaglien kommer att hållas tidigare än planerade 2013. 

Sparpaketet kommer att innebära både minskade statliga utgifter och höjda skatteintäkter.  Det står klart att notan för krisen kommer läggas på Italiens redan utsatta arbetare och fattiga, en modell som redan praktiserats i Grekland, Irland, Portugal, Spanien och så vidare. 
Samtidigt menar statistikmyndigheten Isat med siffror från förra året att fler än tre miljoner italienare redan idag lever i ”absolut fattigdom”, medan ytterligare omkring åtta miljoner lever i ”relativ fattigdom”. 
Den finansiella krisen i Italen sänder kalla kårar längst ryggraden på världens alla kapitaliser. Det är klart att en Italiensk kollapps skulle påverka hela världsekonomin och framför allt euron. 

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!