Kampanjer stoppade utvisningarna till Iran

2011-08-03 14:12:03
Som en del av högerregeringens kampanj för att massutvisa flyktingar har migrationsmyndigheterna försökt deportera flera högprofilerade polititiska flyktingar till Iran. Men den senaste tiden har asylkampen visat att det går att stoppa utvisningar. Staten har tvingats till reträtt och flera politiska flyktingar från Iran har vunnit uppehållstillstånd.

Migrationsverket har i flera av fallen drivit på för utvisning trots att verket inte kunnat motbevisa politisk aktivitet, medlemskap i förbjudna organisationer eller att de utsatts för tortyr. Argumenten för avslag har varit t ex att den politiska aktiviteten varit på en ’låg nivå’ och att de kan hålla  ’låg profil’ vid återvändandet.
På bara ett år har ett tiotal kurdiska socialister avrättats i Iran. Förra året dömdes Sverige av EU:s domstol för mänskliga rättigheter i Strasbourg för att de utvisade en politisk flykting – trots starka och bevisade asylskäl – till Iran där han torterades.

De politiska flyktingar som fått uppehållstillstånd efter protester den senaste tiden har liknande asylskäl. Sanan Ashrafi är kurd och har varit aktiv sedan 2002 i Irans arbetarkommunistiska parti – Hekmatist, där flera andra medlemmar avrättats av regimen. När Sanan fängslades år 2006 blev han "förhörd" 25 gånger. I förhör ingår riktade slag mot njuren, slag mot hela kroppen, sparkar mot bålen, upphängning med armarna över huvudet och hängning av tyngder i könsorganet.
Marzhieh Kamangar, Mehdi Malaki, och Mohammad Sirvan Forotan har också fått uppehållstillstånd, och de har alla asylskäl liknande Sanan.

Att utvisningarna av Sanan, Marzieh, Mehdi och Sirvan stoppades var dock långt ifrån en fråga om bevis. Det avgörande har varit att sätta politisk press; med demonstrationer vid riksdagen, förvaret och Arlanda; att komma ut i media med deras fall; att få många människor att protestera till Migrationsverket och regeringen via mail och telefon. Att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) agerat i flera av fallen och att anmälningar gjorts till Europadomstolen har också varit viktigt.
Men det räcker inte. Det behövs en stor asylrörelse som kräver amnesti åt alla gömda flyktingar och att asylrätten återinförs. De som idag kämpar mot utvisningarna gör det ofta isolerade från varandra och enbart i enskilda fall.
Vi måste ta protesterna till regeringen och mot hela högerpolitiken. Därför samlar vi genom Septemberalliansen till en stor demonstration vid riksdagens öppnande den 14 september, där vi bjuder in alla fackliga, asylaktivister och lokala kampanjer runt om i landet.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!