Jägarna 2 – action och underhållning

2011-09-24 17:10:54
FILM
Jägarna 2
Regi
Kjell Sundvall
I rollerna
Rolf Lassgård, Peter Stormare m fl.
Det är nu runt 15 år sedan den första Jägarna hade premiär. Den byggde sin handling i grova drag på en jakthärva i Kalix i början av 1980-talet.
Givetvis var filmversionen rejält uppskruvad med mord och en nästan industriell tjuvjakt. Så illa var det inte i Kalix. Men karaktärerna fanns med.

Jag minns att den första Jägarna fick kritik från kulturnissar som tyckte att den gav en dålig bild av den norrländske mannen. De tycks inte ha ­förstått att det handlar om en actionfilm som vill ge spänning och underhållning. En film som gav en realistisk skildring av norrländska jägare skulle troligen bli den tråkigaste film som setts.

Jägarna 2 var en film som gav mig rejäl hemlängtan. Inspelningsplatsen var i huvudsak runt Överkalix. Man får se bilder av Kalixälven och dess ­omgivningar i höstfärger. Jag känner igen mig på de kartor poliserna i filmen studerar.
Detta är ”mammas gata” för mig!
Jag vill inte avslöja för ­mycket om handlingen då jag vill rekommendera filmen för de som gillar lite underhållningsvåld i vackra miljöer. Handlingen är i korthet att Erik Bäckström (Rolf Lassgård), från Rikskrim i Stockholm, tvingas tillbaka till sina gamla hemtrakter för att lösa ett mord där den lokala polisen och även hans egen släkt verkar vara inblandad.
Konflikten med lokala polisen är given. Den lokala polisens mest framträdande man är Torsten (spelad av Peter Stormare).
I början av filmen finns det stunder då den är lite övertydlig och nästan pinsam i vissa repliker, men det går snabbt över.
Filmen är som sagt inspelad i Överkalix. Där har man en ganska särpräglad dialekt. Ingen i filmens rollista har det minsta inslag av denna dialekt. Det är stockholmska och annat hopkok. Men sånt stör inte mig. Man måste ju förstå vad det är för film man ser.

Det är en psykologisk och bitvis våldsam thriller vi får se. Det handlar om reaktionär lokalpolis. Handlingen är inte helt olik en del amerikanska filmer som utspelar sig bland reaktionära typer i sydstaterna. Ska man vara allvarlig, upplever jag inte sven­ska ”lantispoliser” som sämre än storstadspoliser. Snarare tvärt­om. Men så ska man inte hålla på och analysera denna typ av film.
Vill man, kan man invända mot slutet, som kanske inte är helt trovärdigt. Det stämmer enligt min mening inte överens med den psykologiska karaktär man har skapat hos mördaren. Men sådant kan jag också bortse ifrån.
Lite intressant för oss som bor i Sundsvall är att en ung Sundsvallskille, Kim Tjernström, har en viktig roll som Torstens son. Det är en hyggligt stor roll och han gör den bra.

Filmen gör några korta flashbacks till den första Jägarna, men den har en helt egen handling och kan ses utan att man har sett den första filmen.
Jag vill rekommendera filmen för den som vill se en underhållande och spännande actionfilm.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!