Jalla, jalla – hyresrätt åt alla!

2008-02-13 12:17:15

foto: john Hogg


Över 1 000 personer samlades utanför kommunfullmäktige i Stockholms stadshus måndagen den 11 februari för att delta i en demonstration organiserad av nätverket Rädda Hyresrätten.
– Vi kämpar för att rädda hyresrätten, för den är verkligen hotad. den attackeras från alla håll.
Så inleddes protesten av Elin Gauffin.

Utanför ingången till Stadshuset hade ett tältläger satts upp. På ett plakat kunde man läsa: ”Hyresrätt = tält”. På tälten satt skyltar som t ex ”Här bor den nyskilde föräldern”. Det visar på de upprörda och oroliga stämningarna som finns. Om hyresrätten försvinner, vart ska man ta vägen?
– Det finns en oro i förorterna. Människor pratar på gator och i affärer och undrar vad de har gjort för fel för att de nu ska säljas ut, sade Lennart Karlsson från Skärholmen, aktiv i den lokala hyresgästföreningen.

Alvendal bortrest

Björn Ljung från folkpartiet var inbjuden för att svara på frågor, då Kristina Alvendal var bortrest.
På Elin Gauffins frågor om Järvafältet hade han inte ens ett svar.
– Jag sitter inte i styrelsen för Svenska bostäder så jag kan inte uttala mig i frågan, sade han.
– Men du är bostadspolitiker och detta är en av Sveriges viktigaste bostadsfrågor, du borde kunna svara på frågan, sade Elin Gauffin.
– Jag kan inte nog i frågan för att kunna svara, sade Ljung och åhörarna buade.
Ljung försvarade ombildningen till bostadsrätter med att ”Fler bostadsrätter är ett sätt att öka integrationen, blandade bostadsformer är bra”.
– Jag känner att många här vill ombilda Björn Ljung istället, sade Elin och åhörarna instämde.
Efter utfrågningen blev Ljung utbuad av de irriterade åhörarna, som inte gillade det han hade att säga.
– Finns det motsvarande planer på att integrera låginkomsttagare på Östermalm eller i Bromma?, sade Arne Johansson från nätverket Järvas framtid.
– Jag och många andra kommer att bli utkörda från våra hem. Var ska vi bo? Man måste samla motståndet och känna sig stark med andra – det är det vi gör, sa Kristina Hansson från Sälj inte Dalen.

Visar missnöjet

Måndagens demonstration visar på ilskan och missnöjet som finns.
Men det nybildade nätverket och alla organisationer som deltar visar på möjligheterna som finns för kampen att gå vidare, och det måste den göra. Som Arne Johansson sade i sin varning till Kristina Alvendal om Järvalyftet:
– Tålamodet är snart slut. Vi har inte råd att förlora denna strid!

Johanna Evans

Röster från demonstrationen

Oskar Bergkvist, Mariatorget:
– Jag är här för att jag tycker att hyresrätten måste finnas kvar för att alla människor ska kunna få bostad där de vill bo och på bra vilkor.

Sebastian Pers, Gröndal:
– Jag är här för att jag tycker att vi ska behålla hyresrätten! Det är en bostadsform som är mångsidig och viktig för att det ska gå att bo oavsett kapital.

Anna Hansson, Blackeberg:
– Jag är här för att stoppa omvandlingen till bostadsrätter, folk har inte råd att köpa sina lägenheter. Jag känner folk som har fått jättestora ekonomiska problem när deras hyresrätter har omvandlats till bostadsrätter.

John Hogg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!