Jämtland-Härjedalen: Nedskärningar ingen lösning

2018-09-05 23:22:55

foto: Region Jämtland-Härjedalen
Sparkrav slår mot Östersunds sjukhus.

Sista veckan i augusti rapporterades att region Jämtland-Härjedalen har slut på pengar. Man måste nu låna för att klara driften. Samtidigt rapporterades att kostnaderna för nätläkare bara ökar och kommer att uppgå till över en miljon kronor innan året är slut. 

Regionens dåliga ekonomi är inte något nytt. Revisorerna har ett flertal gånger de senaste åren riktat anmärkning mot regionsstyrelsen. Två gånger har de inte velat förorda ansvarsfrihet.

Hösten 2015 beslöt man sig för att ”ta krafttag” för att rädda ekonomin. Då bestämdes att S och M skulle samregera. Beslutet togs i hemliga möten mellan S och M och följdes av en rad panikåtgärder som chockhöjning av patientavgifterna från 150 kronor för ett läkarbesök till 300 kronor år 2016.

En annan panikåtgärd var  att över en natt minska akutöppettiden vid Strömsunds hälsocentral under helger. En del patienter kan nu få åka över tjugofem mil till närmaste akutmottagning i Östersund.

I slutet av januari kom SKL med förslag om hur regionens ekonomi skulle kunna förbättras. Man konstaterar att den stora kostnadsökningen sedan 2011 har skett vid sjukhuset. Jämfört med andra landsting är kostnaden för den specialiserade vården ovanligt hög i Jämtland. SKL lade fram två förslag. Ett är att koncentrera antalet vårdcentraler till färre enheter och ett annat är att lyfta viss vård från Östersunds sjukhus. 

Att koncentrera antalet hälsocentraler är svårt i en region där vissa redan idag har 6-7 mil till närmaste hälsocentral. Om man lyfter ut viss vård från sjukhuset kan man hamna på ett sluttande plan, något som visas av exemplet Sollefteå sjukhus i grannregionen Västernorrland.

Lösningen för Jämtlands ekonomiska problem ligger inte i fler nerdragningar eller fler marknadslösningar. Vi måste ta pengarna där de finns – hos de som har fått stora skattelättnader de senaste trettio åren. ■

Sigbritt Herbert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!