Järva vaknar i protest mot Förbifarten och dyrare SL-kort

2015-04-01 15:49:55

foto: Natalia Medina
I söndags ordnades en färgstark manifestation i Akalla.

Trafikverket, regeringen och riksdagen möttes den gångna helgen av ett växande motstånd mot miljödiskrimineringen av Järvas miljonprogramsområden från Förbifart Stockholm och det Alliansstyrda landstingets planer på att dra i nödbromsen för kollektivtrafiken.

Regn och snålblåst kunde inte stoppa den färgstarka och kraftfulla manifestationen som grannskapsföreningen Trevliga Porkala och Norra Järva Stadsdelsråd hade kallat till söndagen den 29 mars. Till den varma stämning som besegrade ovädret bidrog starkt det nya Folkbandet, rapparen Alex Flimpoman med dotter och Ada Salomon med sina underbara plakat. 

Skarpa appeller hölls av en rad lokala profiler som Pirjo Lawson från Porkalagatan i Akalla, Mohammed Hagi Farah från Järva föräldraalliansen i Rinkeby, Hanna Ghandina Borglund från StreetGäris i Husby och Björn Sundblad från den nystartade kampanjgruppen i Tensta. Detta varvades med tunga fakta om miljökonsekvenserna av Stellan Hamrin från Nätverket Stoppa Förbifarten och Offensivs Ammar Khorshed. 

Att Anders Österberg, ordförande i Akalla S-förening, Malin Karlsson, MP:s trafikpolitiska talesperson i landstinget, och Veronica Stiernborg, från V i Kista, också uttalade sitt stöd för uppropets nyckelkrav underlättar för ambitionen att förmå ett mycket stort antal lokala organisationer att ställa sig bakom.

Att S och MP i regeringen beslutade att återuppta bygget av Förbifarten är däremot ett svek.

Leo Nobel från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) påminde om den avgörande betydelsen av en masskampanj underifrån genom att inbjuda alla till ett uppföljande öppet RS-möte om hur massiva protester stoppade Melbournes motsvarighet till Förbifart Stockholm i Husby träff den 9 april.

Till att Trafikverket nu måste känna trycket av ett växande motstånd bidrar också de många kritiska frågorna under deras Öppet hus dagen innan manifestationen

i deras projektkontor utanför Akalla industriområde. Kritikerna stöttades också förtjänstfullt av Nätverket Stoppa Förbifarten, som arrangerade en motinformation på platsen vid namn Folkets Trafikverk. 

På min egen fråga till Förbifart Stockholms projektledare Alexandra Stassais Söderblom om vad som krävs för att de ska överdäcka vägen vid Akalla svarade hon: ”Ge mig 200 miljoner så däckar vi över”.

200 miljoner kronor kan låta mycket, men det är växelpengar för världens i särklass största sexfiliga motorvägstunnelprojekt vars slutnota landar på 45 miljarder kronor.

”Förbifart Stockholm är ett hån mot fattiga”, lyder rubriken för en i sak slagkraftig kommentar av Somar Al Naher på Aftonbladets ledarsida i måndags (den 30 mars), som menar att ”den som vill förstå hur segregation fungerar borde studera motorvägar”.

Synd bara att vare sig Al Naher själv, trots en snabbvisit i Akalla, eller Aftonbladets nyhetsredaktion i likhet med många andra medier
ännu har upptäckt den faktiskt växande folkrörelse som har börjat spira runt Järvafältet kring det ödesdigra vägvalet mellan motorvägar eller kollektivtrafiken.

Två stormöten och helgens demonstration var bara början för Aktion Rädda Järva. Nu bjuder Norra Järva Stadsdelsråd och grannskapsföreningen Trevliga Porkala in till ett nytt rådslag om hur kampanjen ska gå vidare och mobilisera i allt vidare cirklar, på nästa Järva Café-­möte i Husby träff måndagen den 13 april kl 18.00. 

Kanske en mycket stark lokal rörelse kan pressa fram en överdäckning vid Akalla och Hjulsta samt kasta grus i Förbifartsmaskineriet.

Men för att gå vidare till att också vinna i den stora striden för att kollektivtrafiken ska prioriteras före motorvägen, krävs en mycket bredare allians mellan kampvilliga rörelser och nätverk i Stockholms förorter, berörda fackföreningar, kollektivtrafikanter, vänsterfolk i alla läger och en nyväckt miljörörelse på tröskeln till klimattoppmötet i Paris i slutet av året. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!