Jemen: Regimen nära kollaps

2011-03-30 15:15:05
Under trycket från masskampen överges president Saleh i Jemen av allt fler. Generaler, parlamentsledamöter, ambassadörer, guvernörer och stamledare är bland dem som gått över på upprorets sida. Krisen fördjupades när en ammunitionsfabrik som plun­drades exploderade och 80 människor dödades.

Massdemonstrationerna med miljontals deltagare har pågått i två månader, men har inte mattats av. President Saleh, en av USA:s närmaste allierade i regi­onen, inledde med att försöka slå ner demonstrationerna och gav sedan eftergifter. Han lova­de bland annat att inte ställa upp i nästa val, 2013.
Våldet trappades upp när demonstrationerna fortsatte. 52 demonstranter dödades av krypskyttar i huvudstaden Sa­naa den 18 mars. Totalt har närmare 100 personer dödats och många fler skadats av regimens våld.
Flera regioner har deklarerat sig självständiga. Det gäller t ex Saada, Marib och delar av Abyanprovinsen. Explosionen i ammunitionsfabriken ägde rum nä- ra staden Jaar i Abyan.
Fattiga folkmassor kunde ta sig in i fabriken sedan de militära vakterna gett sig av i en av många deserteringar från ar­mén. Armén har exempelvis lämnat Abyans provinshuvudstad Zinjibar. I vissa fall handlar det också om att presidenten har förstärkt sitt försvar i Sanaa.

President Saleh har sagt sig vara beredd att lämna sin post, men har krävt garantier för fortsatt ”respekt”. Han har samtidigt varnat för inbördeskrig, att Je­men skulle bli ett nytt Somalia.
Den officiella oppositionen har varit beredd att förhandla med Saleh, men masstrycket har hindrat dem. Den nyligen avhoppade generalen Ali Mohsen har dock deltagit i samtal med  presidenten och USA:s ambassadör. Mohsen har tyvärr fått stor uppmärksamhet på massprotesterna och hyllats som en hjälte för sitt avhopp.
Massorna kan inte lita på avhoppade generaler och den officiella oppositionen. De måste bygga sina egna oberoende organisationer och maktorgan. Avhopparna har länge tillhört presi­dentens brutala regim och bara hoppat av för rädda sitt eget skinn.
Arbetare och ungdomar i Je­men behöver ett demokratiskt socialistiskt revolutionärt parti som kan avväpna och krossa den gamla regimen, fördela landets resurser och bygga upp ett demokratiskt socialistiskt styre.

Per-Åke Westerlund

Från land till land

Syrien: Demonstrationer i 10-15 städer på fredagen den 25 mars mot Bashar Assads diktatur. Två dagar tidigare hade uppemot 100 de- monstranter dödats av regeringsstyrkor. Assad backas upp av Iran, men även USA och Isra­el oroas av revolten.
Jordanien: Över 1 500 demonstranter attackerades av regeringsanhängare i huvudstaden Amman, på fredagen den 25 mars. En person dödades och över 100 skadades. Kung Abdullah har för- sökt avvärja protesterna ge­nom att lova eftergifter.
Algeriet: Strejker pågår dagligen på fabriker och offentliga arbetsplatser. Läka-re genomför punktstrejker och kommunalarbetare hotar med strejk. Arbetslösa har bildat en ny egen organisation.
Bahrain: En militärstyrka från Saudiarabien och Före­nade Arabemiraten gick in i landet den 14 mars, på begäran av det styrande kungahuset. Flera demonstranter har dödats under de fortsatta protesterna mot dessa styrkor.
Demonstrationer har ock­så ägt rum i Marocko, Saudiarabien, Kuwait, Palestina och Oman. Miljontals har demonstrerat i Iran.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!