Joe Higgins medarbetare – socialister i EU-parlamentet

2009-12-25 12:00:01


Från vänster: Finghin Kelly, Joe Higgins, Tanja Niemeier och Paul Murphy – CWI:s socialister som kämpar mot EU-by­råkraterna i Bryssel.

– EU-parlamentet är överraskande opolitiskt. Folk här har en teknisk inställning till politik, utan riktiga debatter.
Offensiv har träffat de tre socialister som arbetar i Bryssel för Joe Higgins, CWI:s första ledamot i EU-parlamentet.

EU-valet på Irland chockade det politiska etablissemanget. Joe Higgins från Socialist Party (CWI Irland) slog ut både den sittande EU-parlamentsledamoten från regeringspartiet Fian­na Fail och utmanare från Sinn Fein. För första gången fick CWI, den internationella socialistiska organisation där Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen, en ledamot i EU-parlamentet.
Joe Higgins, som var ledamot av det irländska parlamentet 1997-2007, och Socialist Party är kända från en rad masskampanjer som har stoppat vattenavgifter, säkrat lönerna för turkiska byggnadsarbetare på Irland och avslöjat EU:s Lissabonfördrag som ett redskap för att försämra villkoren för arbetare.

Finghin Kelly, Paul Murphy och Tanja Niemeier har just börjat som Joe Higgins stab i EU-parlamentet.
Paul och Finghin gick båda med i Socialist Party 2001. Innan de började i Bryssel jobbade Paul på heltid för partiet och Finghin jobbade på bank. Tanja Niemeier har varit aktiv i CWI sedan 1993 och jobbade under en period på CWI:s högkvarter i London. De senaste åren har hon arbetat som socialarbetare i Belgien. Precis som Joe har de vanlig arbetarlön.

Vilka är era arbetsuppgifter?
Finghin: – Jag gör research för Joes inlägg och förslag i parlamentet. Huvudsyftet är att stödja och bygga en socialistisk arbetarrörelse.
Tanja: – Jag är anställd av GUE, den partigrupp i EU-parlamentet som Socialist Party ingår i, för att assistera honom i kommittén för internationell handel. Det betyder t ex att undersöka EU:s regler för import av bananer eller läderskor. Ofta detaljerad information, som sammantaget avslöjar kapitalismen. En sak är klar – EU överväger aldrig arbetarnas villkor när det gäller handel – vår uppgift är att ge arbetare en röst. Vi måste hålla kontakt med vad som händer utanför parlamentet.
Paul: – Jag håller koll på alla omröstningar och hur Joe ska rösta. Vi har också undersökt EU:s regler för avreglering av posten. Vi arbetar också med att att ge stöd till arbetarkamp i Europa och särskilt på Irland. Joe har gett stöd och tagit upp t ex strejken på Coca-Cola på Irland. Han har också deltagit i en konferens för arbetaraktivister i Italien.

Hur är EU-parlamentet?
Tanja: – Det är en verklighetsfrämmande miljö, som gjord för att trycka ner vanligt folk. Folk är vänli­ga, men vi är verkligen i minoritet här.
Finghin: – EU-parlamentet domineras av ett nyliberal konsensus. Alla de stora partigrupperna sitter i ”regeringen” och styr tillsammans. Det mesta går ut på att kohandla med varandra.
Paul: – Miljön här är överraskan­de opolitisk, utan verkliga debatter. Det är en teknisk syn på politik, att försöka komma överens om formuleringar utan politiska diskussioner.

Hur ser andra på Joe Higgins?
Tanja: – Flera vanliga anställda har påpekat att han verkar tro på vad han säger, till skillnad från de andra.
Paul: – Joe är den första som i sitt agerande vänder sig till arbetare och vanligt folk utanför parlamentsbyggnaden.

Joe Higgins har för det mesta bara 1-2 minuter på sig för att hålla inlägg. Men det han har sagt har skilt sig från alla andra.
Tanja: – Det var särskilt tydligt i debatten om Kina. Medan alla andra i ord tar upp demokratiska rättigheter var Joe den enda som tog upp de europeiska storföretagens och regeringarnas hyckleri eftersom de gör stora vinster i Kina.

Hur har er socialistiska aktivitet förändrats av att ni arbetar här?
Finghin: – Vi är aktiva i PSL/LSP (CWI i Belgien). Det känns extra viktigt eftersom parlamentsmiljön är så främmande. Vi är också i nära kontakt med Socialist Party på Irland, är med på partistyrelsemöten m m.
Tanja: – Det är inte stor förändring för mig, jag jobbade förut och var aktiv i partiet på kvällar och helger.
Paul: – För oss är ju arbetet här partiarbete, vi är agenter i fiendelägret.

Vilka andra uppgifter har ni?
Tanja: – Jag ska ta upp internationella solidaritetskampanjer, med Sri Lanka till att börja med. Vi ska försö­ka få till stånd till ett besök där.
Finghin: – Joe får minst 35 riktiga email varje dag från väljare och olika arbetar- och lokalgrupper. Vi försöker ge råd och stöd samt använda parlamentet för att assistera dem.
Paul: – Det gäller t ex försvar av asylsökande i Dublin, där det kan ge intryck om vi ringer från EU-parlamentet. Ofta handlar det om att förklara för folk att de har rättigheter och hur de ska göra.
Tanja: – Vi får också ärenden där vi måste agera utifrån hearingar i parlamentet. Vi har t ex gett stöd till arbetargrupper i Latinamerika.
Paul: – Vi gör en massa pressmeddelanden. Under den nuvarande budgetkrisen på Irland kan det bli tre om dagen.

Joe Higgins och hans stab är ett starkt team som visar hur socialister kan använda ett borgerligt och delvis tandlöst parlament för at driva arbetarpolitik och stödja kamp.
Läs mer och se videos med Joes socialistiska appeller på www.joehiggins.eu

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!