Journalist ”bortförd” på Sri Lanka – var på besök i Sverige 2008

2009-02-27 20:23:24
Pressmeddelande från Rättvisepartiet Socialisterna

Nadesapillai Vithyatharan, 51 år, redaktör för tidningarna Uthayan daily (Jaffna) och Chudaroli (Colombo), bortfördes av beväpnade män från en begravning i Colombo, Sri Lanka, på torsdag 26 februari.

Nadesapillai Vithyatharan besökte Sverige och Norge i april 2008. Han deltog bland annat som besökare på ett offentligt möte som Rättvisepartiet Socialisterna anordnade mot kriget på Sri Lanka, med Srinath Perera från United Socialist Party (RS systerparti) som talare.

På en begravning av släkting till Nadesapillai Vithyatharan dök fem beväpnade män upp, tre i uniform och två civilklädda. De anlände i tre fordon och tog med sig Nadesapillai Vithyatharan trots släktingarnas protester.

Polisens talesman Gunasekara meddelade först att Nadesapillai Vithyatharan bortförts av oidentifierade män, men sa senare att han arresterats.

Nadesapillai Vithyatharan förhördes förra söndagen i sex timmar av  den statliga terroristmyndigheten, angående vad hans tidningar skriver om Si Lankas armé och lidandet för civila.

Sri Lanka är ett av världens farligaste länder för journalister. I januari mördades redaktören Lasantha Wickrematunge på öppen gata i Colombo. President Mahinda Rajapkase har ökat repressionen och stärkt sitt eget klanvälde (tre av hans bröder är med i regeringen) i takt med att kriget i norr trappats upp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!