Julpalt åt folket!

2014-12-23 21:12:44
Inte medlemmar i Svenska kyrkan. Barn som vägrar att bänka sig framför Kalle och hans vänner. Inte ens när de målar med den rutiga färgen i tomteverkstan?! Ingen släkt som ska komma och ställa till det. Å så jobb julaftnar och juldagar. Det här med traditioner är ett fenomen vi har funderat lite extra på under de senaste åren. Kan det bero på att vi är en egen familj som har flyttat till en ort mitt emellan allt och alla? Kan det bero på den lätt zombifierade och digitaliserade åldern barnen är i? Det allmänna världsläget? Ska man bevara traditionerna och till vilket pris? Ska vi skapa nya, för att vi inte orkar med barndomens jul-måsten med matlagning, städning och tvagning? Vi har valt, för välja måste man ju i alla lägen, som många andra, att vi tar lite av varje och gör som vi vill. Så här resonerar vi:

Kapitlet julpynt:

Ryms det inte i en blå Ikea-kasse så ryms det inte i vårt pynt-koncept. Får aldrig överstiga tvåsiffrigt är en god regel. Lite att ta fram blir lite att ta bort, gammalt Fantomenordspråk. Gran införskaffas från granntomt, alternativt en kraftledningsgata inte långt hemifrån.

Kapitlet mat:

Vi har bara skaffat den mat vi vet att barnen äter. Förr var det våra egna ägg med räksallad, köpes-köttbullar, prinskorvar och lite sånt, samt traditionsenlig, egenkokad fudge efter mors recept. I år är båda våra barn vegetarianer så lite nya grepp får vi ta där. I fjol kokade vi palt och serverade på jul. Tidigare i höst kokade vi också palt till middag. Då påpekade vår son att det ”kändes som jul”. Hoppsan, så snabbt har man skapat en jultradition! Så palt blir det! Less is more!

Kapitlet julklappsutdelning:

Eftersom faderskapet ofta jobbar göms en av barnens julklappar på morgonen och lappar göms som ger ledtrådar. Tips: Välj en julklapp som innebär sysselsättning hela dagen (i brist på annat att göra), exempelvis ett gigantiskt legobygge. Resten av julklapparna delas ut av mor eller far, beroende på om far jobbar eller inte. Tidpunkt är inte så noga tydligen, fungerar när som helst efter klockan 12.00.

Att vi inte benhårt håller fast vid gamla traditioner innebär inte att vi har något emot dem. Faktum är att vi i år har firat Lucia på rekordnivå! Den 13 december var vi med och försökte slå rekord med världens största Luciatåg. Cirka 15 000 deltog med varsitt ljus och gick flera kilometer över nya Sundsvallsbron och troligen hamnar vi nu i Guiness rekordbok!

Om vi får skicka med Er läsare något kring detta med hur vi ska göra med jultraditionerna citerar vi en gul yngling från andra sidan Atlanten, ”It´s a do-as-you-feel-like-festival”! (Bart Simpson). Behåll det som funkar och var inte rädd för att sätta palt eller nån annan favoriträtt på julbordet. Vem vet, det kanske är början på något alldeles, alldeles underbart? (Och det förstod alla som har sett Kalle och hans vänner!).

God Jul önskar Per och Therese! ■