Kamerun: Frige aktivisterna

2016-08-03 11:01:27
Söndagen den 17 juli greps 15 aktivister som kämpar för självbestämmande i engelsktalande södra Kamerun av polisen på en restaurang i Buea. De hålls i Buea centralfängelse.

De har inte åtalats och vet inte vad de anklagas för. Troligtvis är anklagelsen ”olaglig sammankomst”. Detta understryker polisingripandets auktoritära karaktär. Rättegången i Bueas domstol ajournerades  både den 25 och 26 juli. En ny tidpunkt har fastställts till 12 augusti. Domstolen avslog begäran att de skulle släppas mot borgen.

Många andra aktivister som gripits 2014 och 2015 väntar fortfarande i fängelse på att ställas inför rätta. Förhållandena i fängelset är omänskliga. Det finns rapporter om fångar som har torterats och nekas mat, vatten och läkarvård.

Protester ägde rum utanför domstolen både 25 och 26 juli, med många unga människor. Gripandena visar att regimen ökar sitt förtryck. Samtidigt växer protesterna mot repressionen, liksom mot de allmänna livsvillkoren.

Protestera mot gripanden. Ett förslag till brev finns på CWI:s hemsida, socialistworld.net. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!