Kamp för asylrätten

2015-12-09 17:05:45
Regeringen, med stöd av Allianspartierna, vill snabbt genomföra en rad drastiska åtgärder som ska hindra flyktingar från att komma till Sverige. Samtidigt ska fler poliser sättas in för att genomföra ännu fler omänskliga tvångsutvisningar.

–Regeringens förslag innebär en helt ny och mycket restriktiv flyktingpolitik. I vissa delar balanserar man nu på gränsen till vad som är juridiskt möjligt. Vi är mycket oroade över utvecklingen och därför uppmanar vi nu alla människor i Sverige att tillsammans med oss kräva att åtgärderna inte genomförs, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare vid den svenska sektionen av Amnesty International, som har startat ett upprop Stoppa åtgärdspaketet som finns på signby.me/se/stoppa-atgardspaketet).

Regeringens anpassning till EU: absolut miniminivå med tillfälliga uppehållstånd, omintetgjord familjeåterförening, gränskontroller, pass- och id-kontroller samt medicinska ålderskontroller av minderåriga utgör sammantaget den allvarligaste inskränkningen i asylrätten som har genomförts i modern tid.

Med stöd av Moderaterna och andra Allianspartier hoppas regeringen på att snabbt kunna göra verklighet av förslagen. 

Redan innan jul kan pass- och id-kontroller på bussar och tåg till Sverige bli verklighet. 

En majoritet av alla flyktingar saknar id-handlingar och vad än regeringen säger är syftet att förhindra flyktingar från att söka asyl. Det var först efter att Lagrådet underkänt regeringens förslag om id-kontroller och en stängd Öresundsbron, som regeringen backade från det sistnämnda. Men förslaget om id-kontroller finns kvar. 

Enligt Dagens Nyheter den 3 december har ”polisen 22 000 fall med personer som med tvång ska fås att lämna Sverige. Regeringens högsta prioritet är nu att få dem att lämna landet”. Enbart i polisens region Syd (Blekinge, Kalmar län, Kronoberg och Skåne) ska 150 poliser inom kort arbeta med att så snabbt som möjligt tvångsutvisa flyktingar.

Den skärpa flyktingpolitiken kommer mycket snabbt att leda till att antalet som ska tvångsutvisas mångdubblas. 

I regeringens ögon är även krigets Afghanistan ett säkert land. Detta trots att 2015 blir det hittills dödligaste året sedan det USA-ledda kriget inleddes 2001 och rekordmånga afghaner fruktar idag för sina liv enligt en färsk undersökning.

S-MP-regeringens nya, höga flyktingmurar göder flyktingsmugglare och tvingar fler att välja än farligare flyktvägar. 

Sveriges aktiva deltagande i övriga EU-ländernas race mot botten vad vad gäller flyktingmottagande har exempelvis sporrat den danska högerregeringen att ytterligare skärpa flyktingpolitiken  och avisera en lagändring som innebär att transportbolagen blir ansvariga för att inga passagerare som saknar id-handlingar eller visum kommer in i Danmark. 

Regeringen påstår att ”systemen håller på att kollapsa” och att Sverige inte klarar fler asylsökande. Men landet har aldrig varit rikare och ”ladan” är långt ifrån tom. Statens skatteinkomster ”var till och med 5 miljarder kronor högre än väntat i både oktober och november. Därmed är nästan hela tilläggsbudgeten finansierad”, skrev Dagens Industri den 7 december.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

  • Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.  
  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.  
  • Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar.  
  • Stoppa tvångsutvisningarna.  
  • Flyktingamnesti – nu.  
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.  
  • Nej till låglönemarknad – lika rättigheter och kollektivavtal. 
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!