Kamp för hälsovård i Uleåborg

2013-03-30 07:06:40

foto: Jonas Brännberg
Juha Tapio.

Efter kommunsammanslagningen vid årsskiftet föreslår nu Uleåborg (Oulu) stads tjänstemän nedskärningar och centralisering av den kommunala servicen. Om dessa planer förverkligas kommer flera vårdcentraler och bibliotek i stadsdelarna att stängas. Hälso- och sjukvårdstjänsten skulle centraliseras till ett fåtal stora enheter och en större andel av vårdtjänsten privatiseras.

Målet är att avskaffa ett antal tandvårds-, mödra- och barnrådgivnings­kliniker och mellan fem och åtta vårdcentraler. Centraliseringen av tjänster betyder att de hamnar långt från bostadsområdena.
För att lura medborgarna ­föreslår tjänstemännen och nedskärningspo­litikerna att en del av vårdcentralernas uppgifter ska ersättas med ”välfärdskiosker” som ska ligga bland annat i köpcentrum.
”Kioskerna” ska ge bara tillfällig vägledning och råd, utan att ha några fast anställda. Endast i ”välfärds­centrum”, det vill säga i större vårdcentraler, ska det finnas läkar- och sjuksköterskemottagningar.
Enligt tjänstemän och högern är målet att stävja ökningen av kommunens utgifter. Men de kan inte motivera hur centralisering, de nya lokalbyggnaderna och avskaffandet av nyligen renoverade och expanderade vårdcentraler, liksom privatisering ska ge besparingar.
Det verkliga målet är att försämra och på så sätt minska de offentliga tjänsterna och därmed öppna upp för privat vård i händerna på storföretag. Resultatet kommer också att bli en försämrad folkhälsa.

Men de kommunala nedskärningarna ska bekämpas. Vi har etablerat en arbetsgrupp: ”För Uleåborgs hälsovård”. Vi kräver att hälsovårdstjäns-terna upprätthålls och att nedskärningarna stoppas.
En namninsamling har startats, som kan undertecknas på nätet (http://www.adressit.com/oulun_terveyspalvelujen_puolesta), på många av Uleåborgs apotek, andra butiker och i offentliga miljöer.
Vi träffar de boende och samlar namn till petitionen på olika evenemang, i stadsdelar och i stadens centrum.

Vi kräver av Uleåborgs beslutsfattare att:

  • Hälsocentralerna ska utvecklas utifrån det befintliga nätverket av lokala tjänster.
  • Planen för centralisering och nedläggning av hälsovårdscentralen avvisas.
  • Mödra- och barnrådgivningsklinikerna samt tandvårdsklinikerna behålls.

Juha Tapio
Arbetsgruppen för
Uleåborgs hälsovård

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!