Kamp för lönerna

2007-02-21 16:20:01
Demonstration 31 mars för höjda löner annonserades på Kommunal Sektion 26: s årsmöte i fredags förra veckan.

– Alla måste sitta och säga ”jag måste fatta att jag är viktig och utan mig blir det ingen grupp”. Ta med er det hem, sa Lena Ezelius, avgående ordförande för Kommunal Sektion 26.
Hon betonade hur kollektivet är vår styrka. För utan individer blir det inget kollektiv.
Tacktalen för Lena ville aldrig ta slut. Hon har varit fackordförande sedan 1991, man undrar hur vi ska klara oss utan denna excpetionella socialistiska arbetar- och kvinnokämpe. Om den nya ordföranden Gun Walldén sas inte mycket.
Stämningen på mötet var familjär och ingen tilläts känna att de inte hängde med eller inte vågade yttra sig. Kommunal Sektion 26 är kända för sitt demokratiska förhållningssätt till sina medlemmar.

Informationsbord

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) hade informationsbord i entrén och de fackanslutna RS-medlemmarna Virpi Palmunen, Rolf Magnusson och Sanna Tefke stod för mötets enda två motioner.
Första motionen var att sektionen skulle sprida sitt krav på en minimilön på 1 800 kronor. Motionen ansågs besvarad, men man ville inte bifalla att man skulle ”driva en kampanj mot det egna förbundet”.
Årsmötet biföll motionen som krävde att sektionen ska sprida kravet på att löneavtal måste godkännas av en medlemsomröstning och att man ska tillsätta kampanjkommittéer på alla nivåer som mobililserar medlemmarna till demonstrationer och förbereder för strejker.
Förslaget om demonstration för högre löner och mot försämringarna i a-kassan och privatiseringarna bifölls även den delvis. Det kommer att hållas en demonstration den 31 mars med endast kravet på höjda löner. Sektionsstyrelsen menade på att fler sektioner och förbund lättare skulle sluta upp under ett enkelt krav.
– A-kasseförsämringarna leder till att människor tvingas ta jobb till allt lägre löner, vilket leder till lägre löner för alla arbetare på sikt. När det gäller privatiseringarna så vet vi att löner och arbetsvillkor blir sämre. Nu är den värsta privatiseringsvågen någonsin och det måste vi besvara! Sen har vi även alla våra arbetslösa medlemmar som förlorar tusenlappar på försämringarna i a-kassan, vi måste ta upp deras frågor också, argumenterade Sanna Tefke. Ett tiotal personer röstade för motionen.
Det jag själv saknade på mötet var mer av pepp för hur vi slår tillbaka mot regeringens attacker och vinner striden för högre löner i avtalsrörelsen.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!