Kamp mot rasism kräver lokalförankring

2016-02-24 11:38:34
I mitten av januari eldhärjades Borås största moské. En knapp månad senare bekräftar polisen att branden var anlagd. I protest mot detta arrangerade SSU, Vänsterpartiet, Refugees Welcome, RFSL och Tillsammansskapet en manifestation i centrala Borås lördagen den 20 februari på Stora Torget under parollen ”Tillsammans mot hatet”. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog på manifestationen som på grund av bristen på lokalförankring inte samlade fler än 30 personer. Detta ska jämföras med demonstrationen efter branden, som samlade 120 personer.

Orsaken till att fler inte deltog ligger i arrangörernas oförmåga att nå ut till de som våldet riktar sig mot. Arrangörerna saknade fungerande ljudanläggning vilket innebar att talarna fick förlita sig på sin röststyrka för att åhörarna skulle uppfatta vad som sades. 

Representanter för samtliga  arrangörer talade varav Ida Legnemark, Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, tog mest plats. Tyvärr saknade hennes tal kampalternativ och uppmaning till organiserring. 

RS var det enda partiet som deltog dagen efter branden som då samlades 120 människor på Norrby för att protestera. Vi försökte fånga upp det folkliga engagemanget, men trots detta förvägrades RS talarplats i lördags.

Vi förde ändå fram i samtal med människor på plats och förbipasserande att kampen mot rasism i Borås måste trappas upp. Rasistiskt våld måste bekämpas med massiv antirasistisk mobilisering – det är vad som kan stoppa rasistiska mordbrännare och våldsverkare.

RS arbetar för att bygga ett alternativ till de tandlösa partier och organisationer som idag tar plats i Borås och uppmanar nu föreningar och organisationer att tillsammans ena sig mot rasismen, att föra in kampen i kulturföreningar,  fackföreningarna, Hyresgästföreningar och göra gemensam sak. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!