Kamp ska säkerställa kommunalisering

2015-11-25 12:16:02

foto: RS Göteborg
Borgarna i Göteborgs kommunfullmäktige vill stoppa försäljningen av Graflunds lägenheter i Hammarkullen. Nu mobiliseras det återigen till motstånd.

Kommunaliseringen av Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen, nordöstra Göteborg, kan stoppas av borgarna i kommunfullmäktige. Nu krävs det kamp och protester för att säkerställa att ett övertagande från Bostadsbolaget blir av.

Tre år av kamp och protester på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen lett av Rättvisepartiet Socialisterna (RS), med krav på renovering, upprustning och kommunalt övertagande av lägenheterna, ledde till en seger i oktober då en enig styrelse för Bostadsbolaget meddelade att man köper beståndet från slumvärden Graflunds.

Bland de boende firade man beslutet som också välkomnades av Hyresgästföreningen. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas av kommunfullmäktige den 3 december.

Men från fullmäktige kommer oroväckande rykten om att de borgerliga representanterna är beredda att stoppa en kommunalisering. Om de traditionella högerpartierna får med sig Sverigedemokraterna och Vägvalet skulle de med en röst övervikt kunna stoppa ett övertagande.

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborgs kommunfullmäktige, är den som främst vill sätta stopp för att Bostadsbolaget ska ta över lägenheterna. Själv bor han i Askim, där ett hus kostar över 9 miljoner kronor. Kvadratmeterpriset i området ligger på 23 988 kronor, där medelinkomsten är 42 800 kronor i månaden – 45 procent högre än genomsnittet i Sverige.

På Bredfjällsgatan bor alla i hyresrätt, varav många är eftersatta. Medelinkomsten är 12 319 kronor, 75 procent lägre än genomsnittet i Sverige.

Där ligger Moderaternas förslag till beslut om att stoppa en försäljning till Bostadsbolaget: De företräder privata ägares vinster, inte medborgarnas hälsa och välmående. Klassintresset ljuger aldrig.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Samma vecka antog Bredfjällsgatan och Gropens gård lokala hyresgästförening ett uttalande för kommunalisering och under helgen samlades representanter från Angereds 16 lokala Hyresgästföreningar och gav sitt stöd till kravet.

Konferensen, som samlade ett 50-tal förtroendevalda från hela Angered, antog enhälligt uttalandet och tog ett beslut om en manifestation vid nästa kommunfullmäktiges sammanträde med kravet ”Kommunalisera Bredfjällsgatan och Gropens gård – Låt Bostadsbolaget ta över”.

– Hyresgästföreningen Angered har under året arbetat för att skapa en känsla av ett Angered. När vi fick förfrågan om stöd för Bredfjällsgatan och Gropens gård var det en självklarhet, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered.

– Kalla lägenheter, fukt- och mögelskador, dåligt fungerande ventilationer, råttinvasion i källaren i ett hus, slarvigt utförda reparationer och bristande eller ingen respons alls när hyresgäster klagar och felanmäler. Det är bara några av de missförhållanden som hyresgäster på Bredfjällsgatan och Gropens gård har fått och får stå ut med, säger Christer Blixt, ordförande för Hyresgästföreningen Bredfjällsgatan Gropens gård.

– Bostadsbolaget har konstaterat att det har varit svårt att få privata fastighetsägare att ta aktiv del i de sociala ambitionerna och det har lett till att det idag är stora skillnader i standard och service mellan olika områden i stadsdelen, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

– Bostadsbolagets planerade köp av 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen är en god affär för alla parter. Inte minst för hyresgästerna som har fått stå ut med år av ägarbyten och eftersatt underhåll, säger Bengt Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Rättvisepartiet Socialisterna an­ser att en kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens gård är viktig ur både politiska och personliga perspektiv: Personliga då det skulle ge hyresgästerna en väg ut ur misären med eftersatt underhåll som resulterat i fukt, mögel och skadedjur och politiska då det visar att det är möjligt att överta privata bestånd till kommunala bolag och på så sätt skapa ett långsiktigt ägande. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!