Kamp sköt upp beslut om Göteborgs Spårvägar

2018-03-02 09:45:08

foto: Wikimedia commons
Fackliga protester stoppade uppsplittringen av Göteborgs Spårvägar.

Torsdag den 22 februari skulle Göteborgs kommunfullmäktige gå till beslut om en avsiktsförklaring för att sälja 15 procent av Göteborgs Spårvägar till den moderatstyrda Västra Götalandsregionen. Spårvägens arbetare som tidigare har stoppat liknande förslag genom protester samlades igen.

Om avsiktsförklaringen röstas igenom splittras verksamheten upp, vilket öppnar upp för framtida privatiseringar. Förslaget är att buss­verksamheten och trafikantservicen styckas av från Göteborgs Spårvägar och därmed ges en separat administration och ledning.
– Förslaget är oacceptabelt. Vi kommer aldrig att gå med på detta. Staden borde behålla kontrollen över spårvägen, säger bussföraren Hussein Moradi.
Arbetarna samlades utanför kommunfullmäktige för att stoppa beslutet. Demonstrationen var ett tvärfackligt initiativ mellan Kommunal och Vision som också hade välkomnat allmänheten att sluta upp.

De fackliga organisationerna har inte blivit informerade eller varit med för att diskutera förslaget. Fullmäktige var beredda att gå till beslut som påverkar 1 400 anställda utan att låta dem vara med.
Historiskt är uppsplittrade verksamheter steg mot privatiseringar och konkurensutsättning, vilket gör arbetarnas oro berättigad.
Buss- och spårvagnschaufförerna i Göteborg har varit stridsbenägna tidigare och det nya förslaget har verkligen retat upp stämningen.
– Om de inte lyssnar bör vi organisera massiva protester i form av demonstrationer och strejker för att sätta tryck i frågan, säger Hussein Moradi.
Skulle GS Buss och Trafikantservice skiljas från Göteborgs Spårvägar skulle arbetstillfällen genast vara hotade och omöjliggöra samordning och samarbete inom kollektivtrafiken. Om det sen blir privatiseringar kommer stressen och pressen på arbetarna att öka än mer, då företagen konkurrerar om avtal.
Konkurrensutsättningen är redan ett problem inom busstrafiken i Göteborg. Göteborgs Spårvägar ansvarar bara för några få linjer, vilket har inneburit en försämrad arbetssituation för bussförarna med ökad stress, tighta scheman och sämre samordning med spårvagnstrafiken.

Tack vare trycket från arbetarkollektivet blev det inget beslut i fullmäktige, utan frågan om att sälja ut delar av Göteborgs spårvägar till regionen sköts upp. Efter en lång debatt, som påminde om striden om utförsäljning av allmänyttan, bordlade kommunfullmäktige frågan.
Frågan är hur Kommunals ledning ska kunna argumentera för att sluta upp bakom Socialdemokraternas valkampanj när de även i denna fråga är beredda att göra upp högerut med Moderaterna för att driva igenom en politik mot arbetarintresset, i detta fall kring Spårvägen.
Förslaget som bordlades är en överenskommelse framarbetad av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).
Förslaget måste stoppas permanent. Kommunal och Vision borde genast utlysa nya protester, bjuda in andra fackföreningar och allmänheten till en strid för att bevara spårvägen i kommunal regi. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!