Kampen bubblar under ytan

2013-02-20 14:09:28
Ett av stormötena under Rättvisepartiet Socialisternas kongress var om situationen i Sverige. Diskussionen visade på att det är mycket som händer i landet även om kampen inte visar sig lika stark som i flertal andra länder i Europa. Att den ekonomiska och politiska krisen i Sverige växer och att kampen inom snar framtid kommer att bryta ut.

Per Olsson höll i inledningen då han bland annat nämnde hur den politiska makteliten inte vill avskaffa vinstdrivande företag samtidigt som LO inte reser ett enda krav på att någon privat verksamhet ska återgå till offentlig regi.
I inledningen togs det även upp om hur kapitalismen inte ser någon annan utväg än fortsatt utsugning av arbetarklassen – att allt färre personer ska göra mer – vilket är något vi ser hända i Sverige med det stora antalet varsel på senare tid.

I diskussionen om Sverige togs flera olika ämnen upp.
Ett exempel är facken som Lina Westerlund pratade om, då hon bland annat nämnde att Kommunal ökade i antal medlemmar förra året för första gången på 20 år, vilket även medlemmar i RS bidragit till.
Josephine Landström kom också in i diskussionen då hon pratade om sexismen i samhället och tog exempel från den senaste debatten kring den sexistiska toalettmålningen i en gymnasieskola i Luleå och hur en elev möttes av mobbning av andra elever och skolledning då hon kämpade för att få bort målningen.

Arne Johansson avrundade diskussionen och sammanfattade situationen i Sverige:
– Missnöjet och protesterna puttrar under ytan, men frågan är när, var och hur det bryter igenom.

Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!