”Mittuniversitetet måste bli kvar i Härnösand”

2013-02-17 06:40:54
I början av förra veckan meddelade Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm att han föreslår universitetsstyrelsen att lägga ned Mittuniversitetet i Härnösand och koncentrera lärosätet till Sundsvall och Östersund. Härnösand attraherar inte studenterna, enligt rektor Söderholm.

Men det tog hus i helsike i Härnösand när förslaget blev känt.
Sedan 1990 har staden med 24 000 invånare förlorat 1 500 jobb till Sundsvall. Nu hotas ytterligare 190 jobb, med följdeffekter cirka 400.  Stubinen blev därför kort.
I lördags (den 9 februari) hade Härnösands kommun kallat till en tvärpolitisk manifestation på Sambi­blioteket. 2 500 kom för att protestera mot nedläggningsförslaget! Kommu­nalråd, oppositionsråd, förre statsministern Thorbjörn Fälldin och personal från Mittuniversitetet argumenterade till Campus Härnösands försvar.
En nedläggning skulle få en förödande regionalpolitisk effekt i den redan drabbade lärostaden. På 25 år har Härnösand förlorat 3 500 arbets­tillfällen.
Även förre statsministern Göran Persson sågar nedläggningsförslaget som är en följd av regeringen Reinfeldts bantade utbildningsbudget.

På måndag den 18 februari avgörs frågan då Mittuniversitetets styrelse sammanträder på ett hotell i Stockholm.
Nu smids planer för vad man kan göra för att stoppa förslaget. Den vildaste och lättsinnigaste idén har som vanligt det moderata oppositionsrådet Anders Gäfvert, som vill chartra ett plan och flyga ned hela fullmäktige till Stockholm för att protestera vid mötet och få opinionen med sig.
Kommuninvånare och kommunpersonal, manade av samma politiker att ständigt spara för att det inte finns pengar, höjer nu undrande ögonbry­nen och uppmanar på insändarsidorna politikerna att ta buss eller tåg.
Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin kommenterar Gäfverts ”operation” med att:
– Dessa beslut tas inte i den ­öppna demokratiska världen, de tas kompi­sar emellan i slutna rum. Han menar vidare att fakta eller opinion nu ­inte räcker långt då Sundsvall och Östersund redan har kliat varandras ­ryggar och offrat Härnösand.
Men att ”vanligt folk” vill vara med och ta kamp för sitt universitet, det visade lördagens manifestation med råge.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!