Kampen för trygga jobb fortsätter: ”Avtalen ut på omröstning”

2010-04-01 16:50:39
Kritiken var svidande mot IF Metalls avtal även från förbundsledningarna i GS, Livs och Pappers. Nu har GS och Livs träffat avtal på 22 månader, som när det gäller lönerna är samma usla bottennapp, 0,9 procent den 1 juni och 2,3 procent den 1 juni nästa år, något som inte lär komma i närheten av skyddade reallöner.

Förhandlarna säger sig själva vara "missnöjda" med löneavtalet, men tvår sina händer med hänvisning till IF Metalls normerande roll. I bemanningsfrågan har GS och Livs en bättre konstruktion än IF Metalls, även om den knappast löser frågan:
– Enligt GS och Livs avtal ska lokala förhandlingar ske om bemanningsföretag ska anlitas längre än fem veckor. I dessa arbetsgivaren ska pröva om det finns tillräckliga kvalifikationer bland uppsagda som har företrädesrätt till återanställning.
– Kommer man inte överens lokalt måste arbetsgivaren gå till centrala förhandlingar, som ska inledas inom tio dagar.

– Blir man inte överens där ska inhyrningen avbrytas inom 14 dagar eller också ska ärendet inom tre dagar tas till en skiljenämnd, där parterna har två ledamöter var och en ordförande ska vara "opartisk".
– Får arbetsgivaren underkänt där, ska inhyrningen avbrytas inom sju dagar, annars är det ett brott mot kollektivavtalet.

Förhandlarna ser detta som en framgång, med hänvisning till att det som en av dem uttryckte det, häller "sirap" i processen om företagen anlitar bemanningsföretag för något annat än tillfälliga arbetstoppar. Samtidigt kan arbetsgivaren uppenbarligen behålla bemanningsföretagen under hela förhandlingsprocessen i ytterligare uppåt en månad utöver de fem veckorna. Ingen vet heller vilken praxis som utvecklas i skiljenämnden, där spåren efter den partssammansatta Arbetsdomstolen förskräcker.

Aktiva i Jobbupproret, som möttes i ABF-huset på onsdag kväll den 31 mars, var eniga om den skarpa kritiken av IF Metalls svekavtal. Fullt stöd uttalades till den kampanj för att medlemmarna ska få rösta om avtalen med namninsamling på nätet och på arbetsplatserna som har startats av aktiva inom IF Metall i Södra Västerbotten. Jobbupproret uppmanar fackligt aktiva att driva detta krav i alla fackförbund.

Mötet betonade nödvändigheten att fortsätta Jobbupprorets kampanj mot otrygga anställningar och beslutade också om en ny protest utanför Svensk Handels kontor i Stockholm tisdag den 6 april kl 17 med en uppmaning till Handels och andra förbund som ännu inte har tecknat några avtal att stå fast vid tuffare krav både i lönefrågan, bemanningsfrågan, missbruket av visstidsanställningar och kravet på rätt till heltid. Massivt stöd är givet om Handels varslade strejk som uppskjutits till den 8 april verkligen blir av. 
Ett annat givet tillfälle för en större protest ges i samband med att arbetsgivarna planerar en "Bemanningsföretagens Dag" den 21 april.
Arne Johansson

PS: På torsdag eftermiddag den 1 april meddelas att Handels förhandlingar strandat och att förbundet utvidgat sitt varsel. Detta gör protesten utanför Svensk Handels kontor i Stockholm tisdag den 6 april kl 17 ännu viktigare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!