Kampen i Europa visar väg framåt

2010-12-17 20:36:30
Under de senaste veckorna har en ny kampvåg svept fram över Europa.
England har skakats av de största elev- och studentprotesterna på decennier.
I slutet av november genomfördes en historisk generalstrejk i Portugal och i december har Greklands arbetare och unga på nytt gått ut på gatorna.
Denna kamp visar också vägen framåt i Sverige.

Den 13 december inleddes en serie av nya strejker i Grekland.
– När det gäller löner är vi tillbaka på samma nivå som för 20 år sedan. De vill kasta oss tilbaka till medeltiden, säger en strejkande bussförare i Aten till nyhetsajten bloomberg.com på generalstrejksdagen den 15 december.
Det var en generalstrejk som utlystes i protest mot ännu ett nedskärningspaket på order av IMF och EU.

År 2010, som skulle bli ett år av ekonomisk återhämtning, blev istället till ett år präglat av de mest omfattande attackerna mot de europeiska arbetarna i modern tid.
Löner har sänks, pensioner har försämrats och förhållandena på arbetsmarknaden har blivit än mer otrygga.
Samtidigt raserar regeringarna utbildningen. Universiteten slår igen dörrarna för alla som inte kommer från rika hem.

De så kallade nödlån som IMF och EU har gett till Grekland och Irland syftar till att rädda Europas banker på bekostnad av jobb och välfärd.
Grekland och Irland påtvingas svältkurer som ba­ra förvärrar krisen.
Levnadsstandarden har redan sjunkit med 15 procent på Irland och massarbetslösheten har perma- nentats.

– Nedskärningarna för att stilla spekulanternas vinstbegär har skapat en enorm ilska. Jag uppmanar facken att utlysa en endags generalstrejk så snabbt som möjligt.
– Kapitalismen och marknaden har misslyckats. Krisen kräver socialistiska svar. Varför ska vi betala miljarder till samma spekulanter som orsakat krisen. Bankerna måste förstatligas, säger Joe Higgins, som sitter i Europaparlamentet för det irländska Socialist Party (CWI).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!