Kampen mot rasism viktigt tema för Septemberalliansen

2011-08-17 12:08:31
Uppemot 10 000 personer deltog i Septemberalliansens demonstration inför riksdagens öppnande förra året, den hittills största. Mycket som en spontan reaktion mot invalet av Sverigedemokraterna. Ruben Derkert från RS och Asylrörelsen anser att kampen mot rasism och islamofobi måste bli ett ännu viktigare tema i årets manifestation, S14, den 14 september.

Offensivs försäljare träffar idag många som instämmer i att SD och andra som försöker uppamma en fientlighet mot muslimer och multikulturalism har kommit mycket billigt undan i debatten efter Breiviks avskyvärda terrordåd i Norge.

Detta trots att till exempel SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth länkar till samma sorts militant antimuslimska sajter som Breivik och på SD:s kongress i oktober 2010 deklarerade att ”vår civilisation står vid ett vägskäl; antingen så går vi under, i krig eller en stilla suck, eller så bestämmer vi oss för att slåss för vår civilisations överlevnad”.
Risken är självklart stor att fler sjuka hjärnor kan ta det sjuka budskapet om ”civilisationernas krig” på fullt allvar.
Såväl ledande politiker som Dagens Nyheter har gjort sitt bästa för att släta över vilka ­politiska miljöer som inspirerat till det norska blodbadet.
Ruben Derkert, som är mycket aktiv i kampen för asylrätten, hoppas därför på starkt stöd för S14 bland ungdomar på ­skolorna och i förorterna.
– Högeralliansen har i år ökat sina massdeportationer med 20 procent och sätter inte ens ett stopp för utvisningarna av politiskt aktiva till Iran trots de mord som regimen där utför.
Att detta får ske utan att vare sig media eller flertalet etablerade politiker reagerar visar enligt Ruben hur etablissemanget bakom alla vackra fraser underblåser den främligsfientliga rasismen.

Septemberalliansen beslutade häromdan att föreslå ett särskilt uttalande mot rasismen. Nu ­gäller det också att inte arbetare och fackligt aktiva låter sig bedras av att SD försöker odla en populistisk profil genom att vid några enstaka tillfällen rösta emot rege­ringen i riksdagen.
Kampen mot social nedrustning och ojämlikhet kan aldrig nå framgång om den inte kan ena arbetare, arbetslösa, unga och gamla över alla etniska och religiösa gränser.
Arne Johansson

Septemberalliansens plattform inför riksdagens öppnande och höstbudgeten ▼

Septemberalliansen antog i våras följande plattform som grund för årets demonstration inför Riksdagens öppnande och höstbudgeten:

Vi vägrar acceptera en samhällsutveckling med dramatiskt ökade klassklyftor där vissa tillåts bli omätligt rika på vårt gemensamma arbete och skatterna sänks för de välbeställda, medan:
  • piskan viner över sjuka och arbetslösa,
  • pensionerna sänks,
  • barnfattigdomen ökar,
  • jobben görs alltmer otrygga,
  • välfärdsreformerna rullas baklänges,
  • gemensam service och egendom privatiseras,
  • förorterna stigmatiseras,
  • och de allra svagaste döms till ett liv i misär helt utanför samhället som papperslösa!

Vi vägrar acceptera en samhällsutveckling där massarbets­lösheten består medan vård, skola och omsorg får en allt mindre andel av samhällets resurser, inga bostäder som våra unga har råd med byggs, tågtra­fiken bryter samman, elpriserna skenar och investeringarna uteblir för en klimatomställning av trafik, bostäder och industrier!

Vi vägrar acceptera en samhällsutveckling där vinster, bonusar och förmåner hopas över ett fåtal redan rika medan anställningstryggheten går upp i rök, en låglönemarknad breds ut, kvinnors löner och ingångslöner släpar efter och de fasta jobben ersätts av osäkra bemanningsföretag eller ofrivilliga deltids-, prov- och visstidsanställningar!

Vi vägrar acceptera en samhällsutveckling där facken står lamslagna och bristen på ­verklig opposition och motstånd i ­stället tillåter rasistiska och främlingsfientliga strömningar att breda ut sig!

Vi uppmanar därför samtliga fackföreningar, sociala och politiska rörelser och nätverk att mobilisera över alla gränser till ett nytt uppror för rättvisa med gemensamma och massiva protester inför riksdagens öppnande och höstens budget!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!