Kampen räddar fler skolor i Luleå

2016-02-17 13:43:12
Under trycket från massiva protester mot de föreslagna skolnedläggningarna i Luleå kommun har skolpolitikerna nu dragit tillbaka nedläggningshotet mot de två byskolorna i Klöverträsk och Vitå. 

I övrigt ligger förslaget om ”Framtidens Skola”, med sin övergripande omställning till stordrift, fast. Efter denna andra delseger (i den första, i december, räddades högstadieskolorna) fortsätter nu kampen för att skrota hela förslaget – med blodad tand.

Fredagen den 12 februari tog Barn och Utbildningsnämndens arbetsutskott (AU) det första i en serie beslut om ”Framtidens Skola” i Luleå. Socialdemokraterna och Moderaterna enades i att undanta skolorna i Klöverträsk och Vitå från nedläggningslistan. Vänsterpartiet ville rädda även Kyrkby­skolan och Svartöstadsskolan. Via flera instanser – Barn- och utbildningsnämnden (BUN), kommunstyrelsens AU och kommunstyrelsen – kommer ärendet upp till slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 4 april.

Beslutet mottogs med jubel på Klöverträskskolan och Vitåskolan. Föräldrar, elever och boende i Vitå­dalen var särskilt lättade eftersom de har tvingats att ta strid för sin skola för andra året i rad. Segern har dock lämnat en bitter eftersmak: Kommunens ledande politiker och tjänstemän har avslöjat sig som okänsliga karriärister helt utan förankring i skolans och lokalsamhällets verklighet.

– Det har varit ett brutalt uppvaknande, kommenterade en förälder.

Genom skolornas samordningsgrupp fortsätter de räddade skolorna att stötta kampen för de områden som fortfarande har yxan hängande över sig.

På Svartöstadsskolan samlades ett tjugotal föräldrar och boende i området direkt efter skolpolitikernas presskonferens. Glädjen över att kampen återigen har gett resultat blandades med ilska över att de styrande fortfarande vill stänga Svartöstadsskolan redan vid vårterminens slut.

– Det här är helt oförsvarbart. Inte bara mot våra barn, utan även mot barnen på Örnäset när man trycker in våra 80 barn. En tuff situation kommer att bli ännu tuffare, sade Anna Widén, förälder och ordförande i Svartöstans Intresseförening, till Norrländska Socialdemokraten (NSD).

Örnässkolan byggdes som en högstadieskola på 1950-talet, men har idag verksamhet från förskoleklass till årskurs nio. Redan idag tvingar trängsel kommunen att rymma in flera klasser i moduler på skolgården. 

Sju nya klassrum skulle krävas för att rymma Svartöstadsskolans elever – men enligt förslaget ska inte en enda krona investeras i Örnässkolan de närmaste tio åren. Både föräldrar, elever och personal på Örnässkolan har i sina remissvar uttryckt oro för hur flytten ska fungera – synpunkter som, liksom hundratals andra, fullständigt har ignorerats av S och M.

Mycket lite nämndes om omläggningen av förskoleverksamheten, men ”Framtidens Skola” innebär nedläggningen av tio förskolor och en satsning på att etablera en ny standardstorlek på sex till åtta avdelningar per förskola.

Föräldrar, barn och de många andra som berörs av skola och förskola är inställda på att bredda och trappa upp protesterna. Närmast planeras en sit-in på BUN:s sammanträde den 22 februari, då nedläggningarna återigen ska behandlas. En ny ”skolkarneval” och stödkonsert planeras också under mars månad.

– Än är inte sista ordet sagt. De starka protesterna vi satte igång i september har gett resultat: Först backade politikerna om högstadiet, och nu även om skolorna i Klöverträsk och Vitå. Vi ger inte upp! Tvärtom lägger vi in en högre växel för att få dem att backa för tredje gången gillt!, säger arbetsgrupperna för att rädda Svartöstadsskolan i ett uttalande.

Det kokar runt om i Luleå – frågan har växt till vad före detta S-kommunalrådet Karl Petersen kallar för ”en ny folkrörelse”. De kommande protesterna blir en chans för tusentals förbannade lulebor att sätta hårt mot hårt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!