Kampladdat vinterläger

2009-01-07 16:28:50
Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisternas vinterläger var välbesökt med poli- tiska aktivister från alla håll i landet, och även från Brasilien. Det hölls femton olika möten under lägrets tre da­gar med mycket bra inledningar, inlägg och diskussio- ner som följd.

Öppningsmötet inleddes med fyra talare, där den första tog upp om kapitalismens kris.
Lina Westerlund påminde oss om Anders Borgs ord om att ”Ingen hade kunnat förutse krisen”, medan detta är något som vi, Elevkampanjen och RS, länge sett. Ekonomer och kapitalister har antingen varit blinda i sin egen vinstiver eller valt att blunda så länge som möjligt.
Kaan Özsan, som talade om bilindustrin, gav oss siffror på den histori-ska nedskärningen i bilsektorn.
– Vårt förslag är ett förstatligande av Volvo och sju av tio är med oss, sa han och påpekade också att det inte räcker med att förstatliga förlusterna för att sedan rea ut vinsterna till företag, utan att det måste vara en industri driven av arbetare vars törst inte ligger på pengar.
Joel Eriksson höll inledning om klimathotet.
– Vi har sett en ökad vilja till förändring med ökade protester och medvetenhet. Vi måste trimma våra argument och kunna visa vilka det är som är de riktiga miljöbovarna. Vi måste ställa om produktionen till ett miljövänligt alternativ, mer än att byta ut lampor.
Då Israel gått till attack både med raketer och med markinvasion på Gazaremsan i Palestina, hade en extra inledning som hölls av Mattias Bernhardsson lagts till på öppningsmötet (läs mer på sidorna 6-9).
Mötet avslutades med diskussion om vad som bör göras och alla var överens om att vi kommer att spela en stor roll i framtiden, när medvetenheten gör intåg.

Ett av seminarierna som hölls var om den sexuella revolutionen med Elin Gauffin.
Det var en bred diskussion som följde, där det diskuterades om allt mellan homofobi, kvinnans roll i den patriarkala familjen, rätten till äktenskap och så vidare.
En slutsats var att 1960-talets sexuella revolution inom det patriarkala samhället och kapitalismen inte är tillräckligt för verklig sexuell frigörelse.
På mötet om Malcolm X och medborgarrättsrörelsen, som hölls av Johannes Lundberg, berättades det även om Martin Luther Kings roll.
– Malcolm X har blivit en symbol för kamp medan Martin Luther King har desarmerats från det politiska, som om han inte hade haft något att göra med kampen för de fattigas rätt.

Det hölls även workshops under vinterlägret, där deltagarna fick vara med i ett rollspel om hur man ingriper i strejker och annan arbetarkamp. Där tydliggjordes den viktiga roll som socialister kan spela i olika kampsituationer.
Mötet om Marxism vs Anarkism, som hölls av Mattias Bernhardsson, innehöll många bra politiska argument för varför vi är marxister. Diskussionen som följde visade att man ofta kan samarbeta med anarkister. Vi drar åt samma håll, men har olika metoder. Vi anser att man måste närma sig arbetare för masskamp, något som inte alla anarkister håller med om.

Lägret avslutades med ett stormöte om rasismen och RS i EU-valet.
Det blev mycket bastu, kortspel, brädspel och bordshockey under kvällarna.
Vinterlägret har inte bara varit roligt, utan också politiskt skolande och förberedande inför kampåret 2009.
Lucia Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!