Kan statliga nödlån rädda Saab och Volvo?

2009-01-21 14:03:55




Tilltron till en framtid för bilindustrin pendlar vilt mellan hopp och förtvivlan. Häromveckan uppgav Svenska Dagbladet att GM redan har gjort tummen ned för Saab. ”Lägg ned Saab”, hetsade borgerliga ledarsidor. Nu påstår DN och Dagens Industri att man tvärtom planerar att ”ta hem” nya Saab 9-5 från Opel i tys­ka Rüsselsheim och Saab 9-3 Cabriolet från Österrike och bygga ut i Trollhättan.
Samtidigt påstår Expressen att Volvo PV ska säljas till kinesiska Changan Auto.

Ledarskribenter och ”bilexperter” varnar regeringen för att rädda Saab och låta sig ”kollras bort av bilherrar­na i Detroit” (ledare i DN), med argumentet att Saab länge har gått med förlust, har ett försummat ”märke” och är hopplöst för litet för dagens globala massmarknad. Tilltron till Saabs och Volvo PV:s framtid stärks heller inte av decembers USA-siffror. Jämfört med året innan rasade Saab med 57 procent – d v s betydligt mer än hela GM:s ras med 31 procent – och Volvo med 47 procent.

Nu bekräftar i stället både DI och DN:s bilexpert Lasse Swärd de uppgifter som framfördes i förra veckans Offensiv av Håkan Danielsson, ordförande för Sveriges ingenjörer på Saab. I vad Swärd kallar ”en hemlig plan” skulle Saab genom att tillåtas ta hem både nya 9-5 och 9-3 kunna producera 150 000 bilar år 2011 betydligt billigare än i dag, och vara ”en bra af­fär” redan vid 100 000 bilar. Genom att också ”ta hem” forskning och utveckling skulle flera hundra nya jobb för ingenjörer skapas. Till saken hör dock att Saab totalt sett bara sålde drygt 93 000 bilar under år 2008, jämfört med normalt 120 000-130 000 bilar.
DI lägger ansvaret på GM:s ledning för den ”finansiella katastrof” som Saab har varit. GM har till exempel fråntagit Saab alla större beslut om utvecklingen av nya bilar, produk­tion och inköp av komponenter. Vidare sägs att det är omöjligt att veta hur stor Saabs förlust egentligen är, då kostnader och intäkter bokförs kors och tvärs i GM-systemet.
Regeringen och GM sägs också vara överens om att separera bolagens ekonomi, så att Saab blir mer självständigt. Detta är ett villkor för att Saab ska få del av det stödpaket enligt EU-modell som regeringen har beslutat om på 25 miljarder till bilindustrin (20 miljarder är lånegarantier, fem miljarder undsättningslån och tre miljarder är avsedda för ett statligt forsknings- och utvecklingsbolag).

Både för biljätten GM, som än­nu inte kunnat frigöra sig från konkurshotet i USA, och för Ford gäller att de vare sig kan eller får satsa några pengar på utländska förlustaffärer som Saab och Volvo. För Fords del uppges målet vara att snarast möjligt sälja Volvo Cars, medan det för GM närmast tycks handla om att om möjligt få Saab så pass separerat och upppiffat att företaget kan få del av sven- ska stödpengar innan det eventuellt går att sälja.
Men försöket att se över och sepa-rera Saabs och GM:s räkenskaper kan fortfarande sluta med att GM ändå dömer Saab till undergång.
När regeringen talar om att stödja bilindustrin med lån, forskning och utveckling, samtidigt som ”skattebetalarnas pengar ska stanna i Sverige”, görs detta mot bättre vetande. Om det statliga stödet utan ägande räcker för att säkra nya och gröna bilmodeller i Volvo och Saab, bidrar detta först och främst till att Ford och GM därefter kan sälja bolagen för, åtminstone i Volvos fall, några tiotals miljarder kronor – vilket betyder en in- direkt subvention av Ford och GM.
Spekulationerna om att en kinesisk biljätte skulle vara redo att ta över Volvo lär inte heller lugna de anställ­da, även om de är svagt belagda. Det finns skäl att påminna om att både Rolf Wolff, rektor på Handelshögskolan i Göteborg, och den f d Volvochefen Bo Ekman så sent som i november argumenterade för att staten skulle kunna ta över ägandet av både Volvo PV och Saab för det symboliska priset av ”en dollar” eller ”en krona eller två”.
Sveriges ingenjörer visade samtidigt med en opinionsundersökning att 70 procent skulle stöd­ja åtminsto­ne ett tillfälligt förstatligande. Tjänstemannafacken har också därefter ar- gumenterat för en sammanslagning av Volvo och Saab.

Risken är stor att statliga nödlån i bästa fall kan bli en konstgjord andning, som berikar GM och Ford men ändå slutar i förskräckelse.
RS/Offensiv uppmanar facken att snarast ta kamp för ett förstatligande av ett sammanslaget Volvo/Saab.
Detta måste ske under kontroll av de anställda som de senaste månader­na har visat sig ha många goda idéer om nya gröna bilmodeller.
Men uppgiften är ännu större. Ett förstatligande av bilindustrin handlar inte bara om att rädda jobben. Det är också en nödvändig förutsättning för en demokratiskt planerad koldioxidfri omläggning av hela transportsektorn och därutöver. Med en sådan uppgift skulle även annan miljöinriktad produktion kunna utvecklas.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!