Kanoner istället för smör

2008-09-24 18:55:00
Höstens försvarsbeslut skjuts upp till nästa år. Det meddelade regering­en för drygt en vecka sedan. ”Anledningen är att jag vill göra en förnyad och uppdaterad säkerhetspolitisk bedömning utifrån vad som hänt i Georgien”, var det skäl som försvarsminis- ter Sten Tolgfors gav (Svenska Dagbladet den 9 september).
Några dagar senare annonserade högeralliansen att inga militära förband behöver läggas ned och att försvarsanslagen kommer att höjas.
Men redan innan kriget i Georgien fanns klara indikationer om att regeringen sökte med ljus och lykta efter en ursäkt och tillfälle att dra tillbaka sina tidigare propåer om att försvarsanslagen skulle bantas med 3-4 miljarder kronor.
Den förre försvarsministern Mikael Odenbergs (m) avgång i februari 2007, som delvis var en protest mot att försvarets materialanslag skulle minska, blev inledningen till en öppen strid inom högeralliansen om försvarets framtid. Högljudda kretsar inom högern, anförda av Svenska Dagbladet och andra pressdrakar och med understöd av höga militärer som överbefälhavaren Håkan Syrén samt så kallade säkerhetspolitiska experter har sedan dess drivit en kampanj för mer pengar till militären. Till sin hjälp har man tagit den gamla primitiva ”rysskräcken”.

Natos militarisering av Östersjöområdet och expansion österut samt USA:s robotsköldar i Tjeckien och Polen ses däremot inte som ett hot.
Folkpartiet vill till och med att svensk militär deltar i Natos flygpatrullering över Baltikum, som ett steg mot fullt medlemskap i Nato.
Det är inte bara högeralliansen som svängt i försvarsfrågan, även socialdemokraterna ger nu grönt ljus för nya miljarder till militären.
”Vi säger ärligt och sant att vi är beredda att ompröva hela vårt budgetalternativ i ljuset av behovet av långsiktiga besked, och det är de samtalen vi vill se med regeringen”, sa exempelvis Mona Sah­lin till Ekot i måndags.
För ett år sedan ville samma so- cialdemokrater att försvarsanslagen skulle minska med mer än vad regeringen föreslagit.

De nya tongångarna från regeringen och socialdemokraterna är ”ljuv mu­sik för försvarsledningen… Lobbyisterna för Saab, Bofors och Hägg- lunds välkomnar också det nya säkerhetsläget och vädrar nya order i stället för skrinlagda beställningar”, kommenterade tidningen Fokus under rubriken ”Hökarnas revansch”.
”Trenden med minskade försvarsanslag bryts. Det blir inga fler besparingar på försvaret inom den här mandatperioden”, skrev Svenska Dagbladet den 13 september och hänvisade till ”källor inom regeringskansliet”.
Det är kanoner istället för smör i modern tappning och den så kallade oppositionen marscherar i samma takt och spår.
Samtidigt som arbetslösa och sjuka kläms och offentlig verksamhet samt statliga företag säljs ut i en rasande takt får militären högre anslag.
Denna militära upprustning ska ses i ljuset av att regeringen och socialdemokraterna välkomnar EU:s fortsatta militarisering och fortsatt svenskt deltagande i Natos krig i exempelvis Afghanistan.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) säger nej till såväl fortsatt miljardrullning till försvaret som EU:s militarisering.
Det är skola, vård och omsorg som ska rustas upp – inte miliitären.
Därför:
• Kamp för verklig militär nedrustning. Nej till svensk EU- och Natomilitarism med stående förband och ny- koloniala insatsstyrkor.
• Omedelbart förstatligande av krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
• Stoppa vapenexporten till USA:s och andras krig.
• Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!