Inget åtal mot blockaden vid färjan Birger Jarl

2008-09-24 18:39:08
Åklagaren har lagt ner förundersökningen mot blockaden vid färjan Birger Jarl den 12 augusti. I ett stort ingripande med ett 40-tal poliser greps och förhördes då elva fredli­ga aktivister.

Enligt polisen begick aktivisterna eg­enmäktigt förfarande. Senare lade man också till anklagelsen ohörsamhet gentemot polisen.
Men blockaden organiserades av syndikalisterna, som är facklig organi-sation för de 19 pakistanska sjömän på Birger Jarl som varslats om avsked.
– Blockaden var en solidaritetshandling och självklart inget brott, sä­ger Per-Åke Westerlund, en av dem som förhördes av polisen på plats.
Nu verkar åklagaren Fredrik Karlsson ha dragit samma slutsats.
”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver Karlsson i sitt beslut.
Fallet med rederi Allandias varsel om avsked anmäldes i förra veckan som etnisk diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!