Kapitalismens klimatfiasko i Köpenhamn

2010-01-07 14:24:47
USA:s president Barack Oba­ma kom till Köpenhamn likt en Ceasar, bara för att avslöjas lika skoningslöst som kejsaren i H C Andersens berömda saga Kejsarens nya kläder.

Medan det i sagan var en fattig pojke i folkmassan som först vågade ropa ut att kejsaren var naken, var det denna gång de uppåt 100 000 unga demonstranterna på den danska huvudstadens gator som först utropade kapitalismens klimatfias­ko, med slagord som ”Vår planet, inte er profit”, ”Bla, bla, bla… Agera nu” och ”Systemförändring, inte klimatförändring”.

”Köpenhamn: Seattle växer upp”, hoppades Naomi Klein redan innan toppmötet. Att döma av Köpenhamn kan också kapitalismens fiasko le­da till en ny aktivism, kopplat till en fördjupad socia­listisk medvetenhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!