Kärrtorp visar vägen – Driv bort nazisterna

2013-12-28 20:11:54


Polis med ryggar vända mot nazister och batonger höjda mot antirasister

Efter söndagens händelser är Kärrtorp för lång tid förknippat med folklig antirasism. Detta förstärks av en ny demonstration mot nazism och rasism kommande söndag klockan 12.

För de våldsamma nazisterna blev attacken i Kärrtorp ett bakslag. Linje 17 är ett av de rödaste områdena i Stockholm.
Att nazisterna försöker etablera sig här är väldigt utmanande. Redan i somras började de nazistiska klistermärkena dyka upp.
En varning kom den 12 oktober, då nazisterna öppet tränade hitlerhälsningar på Kärrtorps IP mitt på dagen.
Klotter med hakkors, affischer samt misshandel och hot i tunnelbanan skulle göra förorten till ett fäste.
Men nazisternas aktiviteter födde en motreaktion. Lokalt boende och föreningar bildade tillsammans med aktiva antirasister Nätverket Linje 17 mot rasism.

Nätverket utlyste demonstrationen i söndags. Varje dag förra veckan genomfördes flygbladsutdelningar och affischering. Eventet på Facebook fick
stor spridning.
Uppenbarligen var nazisterna ute efter en konfrontation. För dem var de 800 på torget ”svenskfientliga” som skulle attackeras, men nazisterna underskattade det starka motståndet.
Före söndagens attack fanns det några som sa att klottret bara var ”pojkstreck”.
Rektorn på Kärrtorps gymnasium, som klottrats ner med hakkors, stoppade antinazistisk information i skolan.
Men söndagen visade att hotet i allra högsta grad är verkligt, även om nazistgrupperna inte är stora.
Det är ingen lösning att blunda, utan den enda vägen framåt är att få ännu fler antirasister aktiva, många fler. Samtidigt måste rörelsen byggas med mycket större säkerhetsstrukturer än tidigare.

Nazismen är i grunden ett hot mot arbetarrörelsen. Speciellt fackföreningar och arbetsplatser behöver komma med i antirasismen och börja organisera sig.
Demonstrationen visade upp ett massivt motstånd mot nazism och rasism. Över hundra personer skrev upp sig för att vara med i nätverket.
Och på bara några timmar anmälde sig 5 000 personer till den demonstration som hålls nu på söndag den 22 december klockan 12 i Kärrtorp.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Nazism och rasism får aldrig stå obesvarat. Det behövs aktiva demokratiska kampanjer, manifestationer och organisering.
  • De som attackeras av nazister har rätt till självförsvar. Antirasister, nätverk och föreningar behöver struk-turer för säkerhet.
  • Kampen mot rasism och nazism går hand i hand med kampen mot den orättvisa högerpolitik som göder rasismen.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!