Kastanjegården – ett offer för högerstyrets politiska kampanj

2009-10-01 15:47:08
Kastanjegården i Enskededalen i södra Stockholm är offer för en politisk kampanj från högerstyret i Stadshuset. Ge­nom att ställa sig på den omtvistade bostadsrättsföre- ningens sida gav högern klartecken för förlängning av ombildningsprocessen.

De som läste Offensiv förra veckan vet att bostadsrättsföreningen (brf) efter 14 månader, tre tidigare förlängningar, flera passerade slutdatum och fyra utlysta köpstämmor fortfarande ej erhöll det antal röster som en ombildning kräver. Därmed ska saken vara klar. Men bostadsföreningen och konsult, liksom makten i Stadshuset vägrar att acceptera spelets regler.
Konsulten Torsten Kai-Larsens sista ord innan han lämnade stämman den 17 september var en uppmaning till ja-sägarna att e-posta till Stadshuset och Svenska Bostäders ledning och kräva förlängning.
Istället för att uppmärksamma hur brf:s patruller knackade dörr fram till midnatt för att få in fullmakter under pågående stämma, har media helt svalt konsultens partsinlaga, en konsult som tjänar över en miljon kronor om just denna ombildning blir av.
Det började med en artikel i Svenska Dagbladet  med det helt felaktiga påståendet att det var nej-sidan som samlade in återkallelser under pågående stämma.
ABC-nytt följde efter med Svens- ka Dagbladet som källa!

Istället för att ta in en rättelse följer Svenska Dagbladet upp med ledarartikeln ”Politisk huliganism i striden om borätter” (läs mer i Offensivs ledare). Samtidigt publicerar de ett brev från brf:s styrelse, full med faktafel, bland annat vad gäller händelseförloppet. Det sägs att ryktes- spridning var orsaken till att boende återkallade sina fullmakter. Men den händelse som det refereras till ägde rum två dagar efter det att fullmakten återkallades.
Den 26 september publi­cerade Svenska Dagbladet en ”replik” från det moderata bostadsborgarrådet Joakim Larsson. Han är även ordförande för Svenska Bostäder (SB), det kommunala bostadsbolag som vi i Dalen tillhör. Det är SB som ska stå för granskningen av att ombildningar går rätt till!

Joakim Larsson kom med en häpnadsväckande replik med innebörden att vi som inte vill ha ombildningar i princip inte har rätt att yttra oss.
Han skriver: ”Det är inte förbjudet att åt­erkalla fullmakter, alla måste ha möjlighet att ändra sig. Men när flera fullmakter återkallas fem minuter innan en köpstämma ska starta kan det inte uppfattas som något annat än illvillig kampanj.
Därför är det fullt rimligt att föreningen nu får en förlängd tid att avhålla en stämma, som jag hoppas kommer att kunna genomföras på en lugn och saklig nivå, så att varje enskild hyresgästs vilja respekteras från alla parter.”
Att återkalla fullmakter och lämna in dem vid stämmans öppnan­de är både brukligt och lagligt. Det är det råd man får av Hyresgästföre­ningens jurister.
Fullmakterna är icke offentliga för nej-sidan och återkallelserna är icke offentliga för ja-sidan, fram till röst­räkningen.

Den 28 september kom så det fö­ga överraskande beskedet om att SB ger brf sex nya veckor för ombildningen med nytt slutdatum den 30 oktober. Med förevändning att skildringarna av vad som hänt är så ”diametralt” motsatta att SB inte kan ha en ”uppfatttning” har man just det och ställer sig helt och fullt på konsultens/brf:s sida och beviljar en förlängning.
Tydligen har ombildningarna i Da­len blivit storpolitik för moderaterna. Flera brf:are i Dalen är ganska högljudda moderater. Det kan knappast handla om bara den enskilda gården, eller det enskilda konsultarvodet, utan om att statuera exempel.
Sex andra Dalengårdars öde avgörs de närmsta veckorna. I flera av dem är motståndet mycket starkt.
Än är inte sista or­det sagt – ens för Kastanjen.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!