Katalonien tågar för självständighet

2014-09-24 18:55:31

foto: Roberto Peréz
Socialismo Revolucionario, CWI i Spanien, deltog i demonstrationen som krävde ett självständigt Katalonien. Kamrater ingrep med La Bretxa, den spanska sektionens katalanska tidning.

Uppemot 1,8 miljoner människor gick ut på Barcelonas gator den 11 september, Kataloniens nationaldag, för att kräva en folkomröstning om Kataloniens självständighet.
Demonstrationen var minst 11 kilometer lång, där folkmassorna genom att fylla två korsande  huvudgator formade sig till ett massivt ”V ” – för rätten att rösta i frågan om självständighet från Spanien. Dryga 80 procent av Kataloniens befolkning vill enligt färska opinionsundersökningar att en sådan omröstning genomförs.
En vecka senare, dagen efter den skotska folkomröstningen, godkände Kataloniens regionala parlament en lag som ger mandat att hålla en icke-bindande folkomröstning den 9 november om självständighet. Högerregeringen i Madrid motsätter sig kategoriskt en folkomröstning. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!