Kazakstan: Stöd de strejkande oljearbetarna

2011-06-08 12:53:28
När 17 hungerstrejkande oljearbetare i staden Karazhanbasa i västra Kazakstan avskedades den 31 maj blev svaret att över 15 000 oljearbetare gick ut i strejk.

Den 8 juni låg arbetet på företag som AO Karazhanbasmunai, PF Ozenmunaigaz och TOO Ersai fortfarande nere.
De hungerstrejkande som fick sparken vägrade att lämna arbetsplatsen och skyddades av en strejkvaktskedja på 1 500 arbetare. I samband med tidigare hungerstrejker har deltagarna blivit attackerade och svårt misshandlade av företagslejda råskinn.
Polisen och kravallpolisen ­använde tårgas för att försöka tvinga ut de strejkande från byggnaden. Samtliga hungerstrejkande har åtalats för otaliga ordningsförseelser, som icke tillståndsgivna möten och strejkvaktskedjor.
Två kvinnor, Rosa Tuletaeva och Natalia Azigalijeva, har re­dan blivit bötfällda till belopp motsvarande 100 gånger minimilönen. Polisen och säkerhetstjänsten KNB försöker ständigt hitta sätt att bryta upp strejkvaktskedjan så att de två kvinnorna kan ställas inför rätta och få upp till 15 dagars fängelsestraff vardera.
Företaget driver också en omfattande förtalskampanj i pressen. De har hyrt in ett gäng arbetslösa idrottare och huliganer för att attackera de protesterande.

De strejkandes advokat Natalia Sokolova, som arbetarna utsett till sin förhandlare, arresterades i förra veckan. När 500 arbetare demonstrerade den 5 juni för att hon ska släppas attackerades de av polis i provinshuvudstaden Aktau. 27 strejkande greps, men släpptes dagens efter se­dan 2 000 strejkande, tillsammans med familjer och barn, samlats till en ny demonstration. Natalia Sokolova sitter dock fortfarande i arrest.

Tisdagen 7 juni har företagsledningen på Karazanbasmunai lo­vat att förhandlingar ska inledas. Arbetarna har nu lagt till kravet att Natalia Sokolova ska friges, att de avskedade ska få tillbaka jobbet och att alla anklagelser ska dras tillbaka.
CWI i Kazakstan

Rättvisepartiet Socialisterna har skickat stöduttalande till de strejkande och uppmanar alla vänster- och arbetarorganisationer att skicka solidaritetsuttalanden till  följande adresser:

doverie@kmg.kz, ppo@s-k.kz, solidar@socialismkz.info, Robert.cwi@gmail.com
För aktuell info, gå in på CWI:s hemsida: socialistworld.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!