KD fortsätter sin rasistiska flirt

2015-01-28 13:24:41

foto: Janwikifoto / Wikimedia Commons
Göran Hägglund och KD börjar mer och mer att låta som ett eko av rasistiska Sverigedemokraterna.

”Så kan vi minska kostnaden för flyktingmottagandet”, skrev Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund strax innan han gick på julledighet. Även i år fortsätter han i Sverigedemokraternas hjulspår och kräver i en ny debattartikel att asylsökande ska tränga ihop sig på flyktingförläggningar.

Kristdemokraterna (KD) utgör spjutspetsen i Alliansens flirt med Sverigedemokraterna och deras väljare. Inom loppet av en månad har partiledare Göran Hägglund slagit på den stora trumman vid två tillfällen på DN Debatt om hur kostsamt och problematiskt det är med flyktingar. Det är ett sätt att avleda uppmärksamheten från högerpolitikens verkningar, med ökad ojämlikhet, otryggare bostads- och arbetsmarknad, privatiseringar och nedskärningar som ett direkt resultat.
Men vad är det som egentligen kostar och var finns pengarna? Veckans Affärer rapporterade den 8 december 2014 att Sveriges 147 rikaste individer har en samlad förmögenhet på 1 120 miljarder kronor. Den rikaste av dem alla, Ikeas grundare Ingvar Kamprad, har 550 miljarder kronor på kontot. De fyra storbankerna gör årliga vinster på över 100 miljarder kronor.

Statens utgifter för migration i år är budgeterade till 17,4 miljarder kronor, fördelade på de knappt 80 000 personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagnings­system (år 2014) och knappt 3 000 anställda på Migrationsverket (år 2013). Här ingår utgifter för ”verkställande” av utvisningar och rejält ökade kostnader för privata tillfälliga boenden.
Hägglund låtsas att han är ”bekymrad” över flyktingarnas boendesituation. Men istället för att sätta åt flyktingprofitörer som Bert Karlsson med flera, som årligen får sjusiffriga belopp av Migrationsverket, varav uppåt varannan krona blir till vinst (se Offensiv # 1119), eller att bygga anständiga bostäder, ger sig KD på flyktingarna.
I sin senaste debattartikel den 21 januari vill Hägglund att asylsökande ska bli av med sin dagersättning om de väljer egen bostad. Syftet är att få fler att bo på flyktingförläggningar. Men på vilket sätt ska integrationen, som Hägglund talar sig varm om, bli bättre av att flyktingar tvingas att söka sig bort från samhället till ofta isolerade boenden med låg standard där enbart andra flyktingar bor?

Ett annat förslag är att nyanlända ska betala lägre skatt för att därmed ta arbeten med lägre löner. Det är inget nytt att borgerligheten använder arbetslösheten bland flyktingar, men även bland ungdomar och andra grupper, som ett politiskt slagträ för att försöka skapa en låglönemarknad och pressa ner villkoren för alla arbetare.
– Jag är glad att Hägglund tar upp problemet, kommenterade det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, Katrin Stjärnfeldt Jammeh, i Sydsvenskan den 21 januari och hoppades att avskaffandet av ebo-lagen (rätt till dagersättning även om de asylsökande väljer eget boende) ska minska antalet flyktingar som bosätter sig i Malmö. Hon är högst ansvarig för att Malmö inte bygger bostäder efter behov, men det är bekvämare för makthavarna att skjuta över ansvaret på dem som drabbas värst av politiken.

Det är viktigt att inte låta högerpolitiker splittra arbetare över etniska skiljelinjer genom sina illa dolda uppmaningar om att sparka nedåt. Attacker på en grupp kommer aldrig ensamma. I Norge har den nya regeringen, bestående av Moderaternas motsvarighet Høyre och rasistiska Fremskrittspartiet, intensifierat jakten på flyktingar och kriminaliserat EU-migranters försörjning parallellt med dramatiska attacker på alla arbetares villkor.
Kampen för anständiga boende­förhållanden och en inkomst som går att leva på för flyktingar går hand i hand med krav på trygga anställningar, höjda löner, investeringar i bostäder och en upprustningen av välfärden i offentlig regi. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!