Kina: Frisläpp Shen Mengyu och de arresterade arbetarna

2018-08-22 20:47:57

foto: Natalia Medina
Solidaritetsaktion i Stockholm.

Den 11 augusti greps den välkände maoisten och aktivisten Shen Mengyu medan hon åt middag med sin pappa av tre oidentifierade män, vilka tros vara från Kinas säkerhetsstyrkor, och släpades våldsamt in i en bil utan registreringsskyltar. Det är fortfarande okänt var hon är.

Shens kidnappning följer efter en våg av repression mot arbetare på Jasic Technology i Shenzhen som modigt har kampanjat för att sätta upp en demokratisk och oberoende fackförening. 

En annan aktivist, Xiao Hu, greps ungefär samtidigt. Detta verkar vara de kinesiska myndigheternas senaste försök att kväsa denna milstolpe i arbetarkampen för rätten att organisera sig och skydda sina rättigheter. Sedan den 18 juli har arbetare på Jasic Technology, med över 1 000 anställda som tillverkar elektroniska svetsmaskiner och robotarmar, kampanjat för att bilda en fackförening och välja sina egna representanter.

Jasic Technology i Pingshandistriktet i Shenzhen är ett privat börsnoterat företag vars chefer har täta band till det lokala KKP-styret (”Kommunist”-partiet). Företagets ledning verkar, med stöd av regeringen och polis, beslutsamma att krossa detta försök till att bilda en oberoende fackförening. De hävdar att det redan finns en fackförening, men den är falsk och styrs av ledningen samt är kopplad till den officiella statskontrollerade ACFTU. 

Polisen grep 30 arbetare den 27 juli, varav 14 fortfarande är anhållna. Arbetare har rapporterat att de blivit utsatta för tortyr och misshandel av polisen. De som har släppts är under polisbevakning. Företaget har sparkat flera av de arbetare som har lett kampen. Arbetare och vänsterstudenter har anordnat protester utanför polisstationen mot förtrycket och kräver att deras kamrater släpps fria. Dessa arbetare kan åtalas för att ”starta bråk och provocera fram problem”, vilket kan leda till fem år i fängelse.

Chinaworker.info stödjer arbetarna på Jasic Technologys kamp. Vi kräver att polisen avslöjar var Shen Mengyu och andra anhållna hålls i förvar och på vilka grunder. Vi uppmanar arbetar- och fackföreningsaktivister internationellt att resa detta fall omgående: kräv att Shen och de andra anhållna arbetarna släpps fria och att inga åtal reses. Stöd kravet för omedelbart erkännande av rätten för arbetarna på Jasic Technology att bilda demokratiska, oberoende fackföreningar samt omedelbar återanställning av de avskedade arbetarna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!