Kina: Massprotester stoppade vräkningar

2007-06-27 10:58:19
Minst 20 personer skadades, några allvarligt, i strider med uppskattningsvis 400 poliser och säkerhetspersonal förra onsdagen 20 juni, i den östra staden Shengzhou.

Orsaken till oroligheterna är kommunledningens plan att med tvång vräka innevånarna för att bana väg för en ny väg. Oenigheter om mark, låga kompensationsnivåer och korruption i berörda myndigheter och företag orsakar mer än hälften av Kinas ”massincidenter” enligt officiell statistik. Markaffärer är speciellt vinstgivande för privata exploatörer och deras vänner i den lokala ”kommunist”-administrationen i förmögna provinser som Zhejiang, där Shengzhou ligger.
– Fem personer sattes i arrest, över tio personer är skadade, vissa av dem svårt skadade, och fem poliser är också skadade, berättade ett ögonvittne för China Worker.
– Massorna försökte till och med att gå fram till stadens lednings närliggande byggnader, men blockerades av polis, berättade källan för oss.
En namninsamling för att rädda den hotade byggnaden i Shengzhou syntes i People’s Daily i mars 2007 när statlig press trumpetade den nya fastighetslagen som ansluter sig till beskyddarna av privat egendom. Shengzhou-bor anklagar ledande tjänstemän för att samarbeta med fastighetsexploatörer för att rekvirera mark på deras bekostnad.
Rapporter om att en 90-årig kvinna, som vägrar att lämna sitt fyra våningar höga bostadskomplex, kastade gasbomber ner på säkerhetspersonal och rivningslag kunde inte bekräftas. Men nyheten är att rivningen framgångsrikt stoppades, åtminstone för tillfället.
chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!