Kina och Sverige i kapitalistisk allians

2010-03-31 17:04:23
När vicepresidenten Xi Jinping besökte Göteborg och Stockholm för att ”uppmärksamma 60-årsjubileumet av diplomatiska förbindelser” stod svenska politiker och kapitalister i kö för att skaka hand med denna representant för det land som avrättar flest människor i hela världen.

Först ut att skaka hand med den kinesiska vicepresidenten Xi Jinping var landshövdingen i västra Götaland, Lars Bäckström, som mötte honom vid flyget, därefter direktörerna vid SKF och socialdemokratiska och moderata politiker på Ostindienfararen.
Göteborgs och Sveriges linje att ”satsa på Kina” är ett skrämmande exempel på hur svenska direktörer, politiker och storföretag sätter pengar och profit före allting annat. Man hyllar Kinas låga produktionskostnader utan att nämna att det härstammar från en brutal exploatering av arbetarklassen som saknar motstycke i världen. Kina är ett land vars ekono­mi lyfts upp och präglas av svältlöner, barnarbete, fysiska bestraffningar, 15 timmars arbetsdag, böter och bestraffning vid sjukdom och med hjälp av rent slaveri. Kina är ett tydligt exempel på att marknadsekonomi och demokrati inte går hand i hand. Kina är idag ett extremkapitalistiskt land med en benhård diktatur.
När media nu med stora rubriker hyllar detta statsbesök och rapporterar om Xi Jinpings olika utflykter, gör man det utan att nämna vad det är han representerar. Jinping är en del av den innersta cirkeln i enpartidiktaturen, han är den man som kan komma att styra Kina med fortsatt järnhand efter diktatorn Hu Jintao. Jinping är också den inom partiet som ansvarar för Hongkong, där man nyligen sa nej till demokratiska val, vilket en växan­de rörelse kräver.

Efter helgsbesöket i Göteborg åkte Jinping vidare till Stockholm för att besöka statsminister Fredrik Rein-feldt, kungahuset och därefter 500 svenska och kinesiska företagare i stadshuset. Inte vid något av dessa tillfällen nämnde makthavarna i Sveri-ge att Kina är en av världens hårdaste diktaturer där strejker, fackföreningar och demonstrationer är förbjudna. Anledningen är att åtta nya order för mångmiljardbelopp undertecknades under måndagen. Handelsförbindelser är viktigare för den svenska regeringen och näringslivet.

Faktum är att det är just Kinas avsaknad av grundläggande demokrati­ska rättigheter som har gjort det till världens favoritland för kapitalister och utländska investerare. Kina har blivit storföretagens favoritmål för utflyttning – SKF, Volvo och Ericsson har alla gjort jätteklipp i ”Mittens ri­ke” – medan vardagen för Kinas arbetare och fattiga är brutal.
I solidaritet med hemsidan chinaworker.info var Rättvisepartiet Socialisterna de enda som protesterade mot Xi Jinpings besök i Göteborg och Stockholm. Alla andra så kallade demokrater slöt upp bakom diktaturen – socialdemokrater, moderater och företagsledare trängdes alla för att få sola sig i glansen av denna representant för den kinesiska diktaturen.

Rättvisepartiet Socialisterna ville med sina protester som följde Xi Jinping runt Göteborg avslöja den långtgående allians som finns mellan de svenska och kinesiska makthavarna på bekostnad av arbetare och fattiga i Kina och internationellt. Vi pekade på att medan det svenska näringslivet och deras politiker kan äta middag tillsammans med vicepresident Xi Jinping fängslas, förföljs och mördas fackliga aktivister, socialister och miljökämpar i Kina.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta varje tillfälle vi kan till att kämpa mot den kinesiska diktaturen – för arbetare och fattigas rättigheter i Sverige, Kina och internationellt.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!