Kinas terrormetoder avslöjade

2016-06-22 11:03:06


Lam Wing-kees (mitten) berättelse om KKP-diktaturens terrormetoder har slagit ned som en bomb i Hongkongs redan spända politiska scen.

Sedan han uppträdde på en presskonferens i Hongkong åtta månader efter hans kidnappning har bokhandlaren Lam Wing-kees berättelse orsakat en våg av ilska i samhället.

I slutet av förra året försvann fem bokhandlare, en efter en under mystiska omständigheter, i Hongkong. Flera månader senare erkände de kinesiska myndigheterna att de fem bokhandlarna satt i förvar på fastlandet, samtidigt som man skapade en massiv rökridå för att dölja hur och varför de var där. Strax därefter tvingades de att göra förödmjukande ”bekännelser” på tv.
Alla utom en har sedan dess tillåtits att återvända till Hongkong för kortare besök, eskorterade av besynnerliga ”vänner” som misstänks vara kinesiska agenter. Hittills har alla nekat till att de fördes bort och slagit fast att allt ägde rum ”frivilligt” – något som nästan ingen tror på.

Lam har berättat hur han greps i Shenzhen i oktober och fördes till den östliga staden Ningbo där han under flera månader hölls i isoleringscell under 24-timmars övervakning för att se till att han inte begick självmord.
Han var tvungen att skriva under ett papper som innebar att han avstod från rätten till en advokat och kontakt med sin familj. Till och med hans tandborste var fastknuten i ett snöre som innehades av en vakt för att hindra honom från att använda den för att skada sig själv. I februari var det dags att ”erkänna” på tv.
– Jag skådespelade framför kameran. Jag var tvungen. Med fanns en regissör. Jag var tvungen att recitera en text, berättade han.
Hans kidnappare tillät honom att återvända till Hongkong förra veckan, till synes för att hämta en hårddisk med uppgifter om bokförlagets kunder. Istället bestämde sig Lam för att fly undan sina fångvaktare och tala ut.

Lams uttalande inför världens presskår den 16 juni smällde ned som en bomb i Hongkongs redan spända politiska scen: Diktaturens rökridå har kollapsat!
Vanliga människor i Hongkong fruktar redan att den kinesiska diktaturen försöker utöka sin politiska kontroll över staden och upplösa de begränsade demokratiska rättigheter som den utövar under det så kallade ”ett land, två system”-formeln.
På en demonstration den 18 juni, två dagar efter Lams presskonferens, samlades omkring 6 000 demonstranter som skanderade: ”Vi är alla Lam Wing-kee!” och ”Släpp de fem bokhandlarna!”.
Lams avslöjanden är djupt besvärande för den kinesiska regimen, som naturligtvis har infört en total mediablackout i Kina. Detta visar på regimens bräcklighet, trots sina offentliga styrkeuppvisningar.
Diktaturen strävar efter en i slutändan ohållbar och extrem nivå av politisk kontroll och repression på grund av rädslan för massprotester i Kina.

Bortförandet av Lams kollega i oktober, den svenska medborgaren Gui Minhai som fördes bort under en semester i Thailand, visar hur Kinas förtryck ”globaliseras”.
Med Guis gripande har den kinesiska staten korsat en linje då man kopierade de ”extraordinära överlämnanden” som USA har genomfört i ett 30-tal länder som en del av dess ”krig mot terrorismen”. Kina har det senaste året genomfört liknande gränsöverskridande kidnappningar i Burma och Laos.

Socialist Action (CWI i Hongkong) kräver en oberoende undersökningskommitté där företrädare för demokratirörelser, fackföreningar och oberoende advokater ingår för att undersöka kidnappningar och omfattningen av fastlandets olagliga polisverksamhet i Hongkong. Vi kräver att alla Kinas hemliga agenter utvisas från Hongkong.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!