Klasskamp i Stockholmsnatten: ’No Pasaran’ vid Berns

2010-04-11 20:01:18
Syndikalisterna i Stockholm utkämpar sedan flera månader en viktig facklig konflikt mot att Stockholmskrogen Berns sparkat sju städare som engagerat sig fackligt efter 2-10 års arbete, med återkommande blockader.

"No pasaran – no, no, no pasaran" löd stridsropet sent på lördag kväll och långt in på natten mot söndag då närmare 120 mest unga blockadvakter deltog i en flera timmar lång och tapper kamp för att försöka täppa till entreerna och övertala krogbesökarna att vända i en ständig brottningsmatch med 30-40 poliser, varav två till häst. Polisen, som hela tiden uppträdde som ett slags privata dörrvakter åt Berns, försökte å sin sida ständigt bryta upp kedjorna av blockadvakter.

Trots att ungdomarna gång på gång provocerades av att polisen använde sina hästar till att fysiskt spränga isär blockadvakterna för att öppna upp för inpasserande brats och unga festprissar av båda könen bibehölls hela tiden disciplinen, samtidigt som kedjorna snabbt slöts igen bakom, framför och runt hästarna.

Att inga hamnade under hästarna och skadades allvarligt var ren tur. Ändå agerade även flertalet poliser relativt återhållet, genom att hårdhänt skapa luckor i muren men utan att försöka upplösa protesterna. Några, en del talade om nio, släpades bort av polisen, varav tre greps och de övruiga bussades från platsen.

En stor del av dem som var på väg till Berns försökte bara ignorera vad som hände och tränga sig förbi, med öl- och festtörsten – och i vissa fall klassförakt – som viktigaste drivkraft. Andra stannade för att läsa flygbladen och informera sig och vände sedan.

En handfull anslöt sig till protesten.
– Vad ska jag göra nu då?, frågade en kille mig lite vilset, som sen själv svarade genom att ansluta sig till blockadvakten, i alla fall för ett tag. 

Dan Lind, som själv är fackordförande i en Handelsklubb och engagerad i Jobbupproret, och som kommit dit för att med egna ögon bilda sig en uppfattning, sällade sig också strax till blockadvakten. Han stod sedan kvar ända till avslutningen halv två på natten.

– De här ungdomarna visar ett otroligt engagemang, disciplin och uthållighet. Det är många som ändå går in, men det är säkert ingen som inte pratar om det här även därinne, sa han till Offensiv och lade sedan till:
– Kanske är det så här det blir ytterst, när lagen (dvs om anställningsskydd) tar slut, företagen tar makten i egna händer och vi måste kämpa med civil olydnad?

Elin Sundberg, en ung tjej från Skogsnäs i Ångermanland, som var med i blockaden tillsammans med två kompisar i Stockholm, Linn och Kajsa Myrin, delade gärna med sig av sina bilder till Offensiv. Hon upprörs över hur Berns utnyttjar sina ofta papperslösa arbetare med hjälp av bemanningsföretag trots att de har jobb åt dem hela tiden.

– Man ska också kunna jobba fackligt även om man tvingas jobba åt bemanningsföretag, säger hon.
Berns har under många år utnyttjat papperslösa arbetare från främst Latinamerika till usla arbetsvillkor. Metoden har varit att låta bemanningsföretag svara för allt de velat blunda för. Städarna fick först ifjol lagliga villkor sedan de gått med i SAC och Berns satts i blockad. Detta ledde till att bemanningsföretaget NCA lades ned och att Berns för en kort tid själva tog över städningen, bara för att därpå sparka sina fackligt organiserade städare. 

Att så många som 114 personer slutit upp till blockadvakten var nytt rekord. Flera var unga SUF:are som befann sig i Stockholm för ett möte.
Striden på Berns lär fortsätta och måste antagligen om den ska vinnas samla många fler till nya, ännu större blockader och solidaritetsaktioner. En stor del av dem som deltog i kampen såg också fram emot den protest som planeras av Jobbupproret i samband med Bemanningsföretagens Dag på Wennergren Center intill Norrtull den 22 april.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!