”Klassperspektivet lyser igenom”

2010-10-20 14:09:27
Glad musik med tunga texter. Det är ungefär så man på ett korrekt sätt sammanfattar skivan Strejk i paradiset utan att ta hjälp av Expressens getingsystem.
Låtarna är omgjorda och i vissa fall översatta till svenska för allra första gången, med inslag av både blues, jazz och folkpark, utan att texternas tunga budskap går förlorade.

”Sörj inte. Organisera!” sägs vara den svenskfödde fackaktivisten Joe Hills sista ord innan han avrättades av den amerikanska staten 1915.
Joe Hill föddes i Gävle och emigrerade i unga år till USA, där han med hjälp av sina dikter och sånger blev den amerikanska fackföreningsrörelsens viktigaste röst.
Nu har artisten Lukas Stark tagit sig an 13 av Joe Hills mest träffsäkra och samhällssatiriska låtar och har spelat in dem i ny tappning med hjälp av några av Sveriges mest kunniga musiker.

I Strejk i paradiset hittar man ­låttitlar som Lurad, Rebellflickan och Den gamla knegarens sista sång.
Dessa texter med sin svidande kritik mot klassamhället kommer alltid att vara lika aktuella, oavsett hur för­åldrad genren eller orginalartisten än är.
Man får intrycket av att det är berättelser som har fått komma till sin rätt genom musik och inte tvärtom, att en låtskrivare har komponerat texter till redan befintlig musik.
Klassperspektivet lyser igenom i varenda låt och inte ett enda människoöde lämnas oberört.
Texterna är en sammanfattning av hur klassamhället slår mot de allra svagaste och att de är skrivna av en eldsjäl som dog för sin vision gör skivan så mycket mer levande.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!