Klimatsverige mobiliserar inför Paris

2015-05-07 15:46:48


Nätverket Klimatsverige under sin aktion utanför Vattenfalls stämma.

Det nybildade nätverket Klimatsverige protesterade utanför Vattenfalls bolagsstämma under förmiddagen den 27 april.

Under stämman diskuteras en eventuell försäljning av Vattenfalls brunkols­anläggning i Tyskland. Vattenfalls ledning vill sälja, men Klimatsverige kräver att verksamheten läggs ner istället. En köpare skulle annars överta driften och fortsätta att smutsa ner atmosfären med 1,2 miljarder ton koldioxid.

Vattenfall är idag Sveriges största miljöbov och släpper ut mer växthusgaser än hela landet.

Klimatsverige är ett nybildat nätverk med sikte på att mobilisera klimatrörelsen inför klimattoppmötet i Paris i slutet av året. Men förhoppningen är att det blir mer långsiktigt:

– Vi ser att politikerna inte kommer att nå ett avtal som är tillräckligt bra för att hejda klimatförändringarna. Vi behöver få folk på fötter. Vi behöver mobilisera allmänheten, förklarar aktivisten Torbjörn Vennström för Offensivs utsände.

Han pekar helt riktigt på vikten av att sammanföra miljörörelsen och andra folkrörelser med fackföreningsrörelsen i kampen för en grön omställning av samhället. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!