Klockan tickar farligt snabbt

2018-04-05 13:55:35

foto: Nagarjun Kandukuru / Flickr CC
Den förvärrade klimatkrisen slår hårdast mot de allra fattigaste.

Miljö- och klimatkrisen förvärras i en kusligt snabb takt.

”Varje dag blir klimatförändringarna ett allt större socialt, ekonomiskt och existentiellt hot mot länder och deras befolkning”, larmade Världsbanken i mars och varnade för att år 2050 kan 143 miljoner ha tvingats på flykt på grund av klimatförändringar. Men Världsbanken i likhet med andra högborgerliga institutioner hoppas att kapitalismen och regeringarna i sinom tid ska kunna vända de nuvarande mörka trenderna. Det är ett ödesdigert önsketänkande.
För att rädda klimatet krävs genomgripande systemförändringar: att kapitalismen avskaffas och att marknadens kaos och den kortsiktiga vinstjakten ersätts av en global plan för rättvisa, energiomställning och en hållbar utveckling.
Enligt miljöorganisationen Carbon Disclosure Project (CDP) har 100 företag stått för 71 procent av världens utsläpp sedan 1988. Av dessa hundra multinationella företag är det 25 som stått för hälften av världens utsläpp. Med dessa och andra miljöbovar i förarsätet styrs världen mot en katastrof.
Åren 2015, 2016 och 2017 har alla varit de varmaste åren som någonsin registrerats och trenden fortsätter. (Femårsperioden 2013-2017 är för övrigt den varmaste som noterats).

”Tre på varandra följande rekordvarma år kombinerade med ekonomiska rekordförluster på grund av naturkatastrofer år 2017 visar oss alla att vi står inför ett existentiellt hot som kräver en drastisk respons”, sammanfattade FN:s Robert Glasser i början av året och menade att: ”Vi håller på att komma farligt nära den två graders temperaturökning som Paris klimatavtal utsatt som gräns”.
Men redan när världens regeringar skrev under klimatavtalet i Paris 2015 stod det klart att de åtaganden som gjordes var långt ifrån tillräckliga för att kunna begränsa temperaturökningen till ”klart under” 2 grader till år 2100.
Sedan klimatavtalet skrevs under har jordens medeltemperatur fortsatt att öka och de globala koldioxidutsläppen ökade igen under 2017. Förra året blev ett år av extremt väder samt ovanligt många förödande och historiskt dyra väderrelaterade naturkatastrofer. 

År 2018 har börjat där 2017 slutade, med ett allt mer extremt väder där snö och kyla har lamslagit Europa och delar av USA, samtidigt som temperaturen i och runt Arktis ibland varit 20 grader varmare än normalt och Australien varit rekordvarmt.
Klimatförändringarna resulterar i stigande havsnivåer och ett varmare, förorenat hav, vilket skapar obotliga skador på viktiga eko- system och tenderar att ge fler och kraftigare orkanstormar.
Under flera tusen år låg havsnivåerna stilla, men började stiga igen när kapitalismen slog rot i början av 1900-talet.
Särskilt oroande är att havsnivåerna, sedan 1990-talet, stigit i en allt snabbare takt. Klimatforskare varnar nu för att den accelererande issmältningen kan fördubbla höjningen av havsnivån till år 2100.
Klockan tickar allt snabbare för klimatet och planeten. Kamp och organisering för att skapa en ny socialistisk världsordning är ett brådskande måste.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!