Klyftor ökar med nytt avtal för personliga assistenter

2012-04-28 00:11:05
Sympatistrejken som skulle bryta ut på flygbussarna i måndags blev aldrig av. Det nya avtal som istället slöts, efter Kommunals nyanställningsblockad, innebär att arbetsgivarnas låglöne-”märke” på 2,6 procent håller. I kronor blev avtalet till och med lägre än Handels, 644 kronor, eftersom avtalet innebar andra ”kostnader för arbetsgivaren”, till exempel 14 dagars uppsägningstid och garanterad arbetstid.

Den garanterade sysselsättnings­graden (och därmed lönen), som tidigare inte fanns överhuvudtaget, innebär dock att arbetsgivaren har rätt att fördela arbetstiden inom en 6-månadersperiod, vilket fortfarande kan innebära att det blir svårt att veta vilken inkomst man har månad för månad.
– Jag tror vi hade kunnat få mycket mer om vi hade låtit sympatistrejken träda i kraft. Det hade gett mer effekt eftersom det är begränsat vad vi själva kan göra på grund av hur jobbet ser ut, säger Johanna Evans, RS-medlem och fackligt aktiv personlig assistent.
– Men utan nyanställningsblockaden hade vi inte ens fått 14 dagars uppsägningstid. Idag kan man få sluta på stående fot. Men det är fortfarande alldeles för ­lite för en så lågavlönad grupp som vår. Det visar hur lågt värderat yrket är. Vi går in i människors hem och gör allt. Alla dagar, kvällar, nätter och helger. Jag tycker om mitt jobb men det är slitsamt och borde värderas högre.

Till skillnad mot Handels har Kommunal inte gått med på lägre höjningar av ingångslönerna. Det innebär enligt Kommunal att de mest lågavlönades löner stiger med 4,1 procent.
Fortfarande ökar lönegapet i kronor mot de manligt dominera­de LO-förbunden inom ­industrin. Till exempel innebar det nya byggavtalet 774 kronor mer i månaden.
– Det finns pengar att höja ­våra löner mer. Många vårdföretagare erkänner att de gör stora vinster på personlig assistans, berättar Johanna Evans.

Enligt tidningen Arbetet tjänar de sju jättarna inom personlig assistans 120 miljoner kronor per år på att betala lägre löner än vad som gäller inom offentligt driven personlig assistans. Medellönen hos de privata är endast 19 500 kronor i månaden. Precis som inom äldreomsorg och annan vård är det riskkapitalbolag som äger företagen och slussar vinsterna utomlands genom s k räntesnurror.
”Nyhetsbyrån TT gick nyligen igenom Humanas årsredovisning. Omsättningen var 2,1 miljarder 2010. Rörelsevinsten blev 104 miljoner kronor. Räntorna kostade 83 miljoner. Därmed var nästan hela vinsten borta – liksom skatten”, skrev till exempel Arbetet.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!