”Kollektivtrafik i offentlig regi”

2015-06-12 10:31:42
Kollektivtrafiken måste rustas upp och återgå till att drivas i offentlig regi under demokratisk kontroll och styre av de anställda och resenärerna. Efter överenskommelse med Rainer Andersson, Seko Pendelkubben, publicerar Offensiv stora delar av det tal som han höll vid den manifestation som Pendelklubben anordnade mot SL:s sparkrav utanför Landstingshuset den 19 maj.  

”Vi har samlats här idag, på trappan till Landstingshuset, för att protestera mot besparingarna på sammanlagt 250 miljoner kronor som enligt planerna ska verkställas inom kollektivtrafiken i Stockholms län i år. För pendeltrafiken, där vi själva arbetar, är besparingskravet 27 miljoner kronor, vilket konkret innebär bland annat inställda tågavgångar, vilket främst drabbar våra resenärer till och från Nynäshamn, men som också leder till en ökad trängsel i rusningstrafik.
Vidare stängs ett antal sekundärstationer, vilket får till följd att biljettintäkterna minskar, samtidigt som vi på förhand vet att en ökad skadegörelse på dessa stationer kommer som ett brev på posten när stationsvärden försvinner. Betalvärdarna försvinner, vilket minskar möjligheten till kundnära service och information vid trafikstörningar och även Lugna gatan försvinner från våra tåg och stationer med en ökad otrygghet för våra resenärer som följd.

Summa summarum: Ökad trängsel, färre avgångar, minskade biljettintäkter, sämre service, försämrad störningsinformation samt ökad otrygghet och skadegörelse. Nej, det låter inte som en särskilt genomtänkt och klok väg att gå för att om möjligt öka antalet människor som väljer pendeltåget framför bilen. Och det är det inte heller! I synnerhet som månadskortet förmodligen kostar en dryg hundralapp mer innan året är slut. Det rätta ordet för detta är inte besparing, utan det är sabotage.
Saknas det då pengar för att driva en fungerande kollektivtrafik inom Stockholms län? Inte alls! Det finns gott om pengar även i landstinget, men de hamnar i fickorna på konsulter, utredare, projektmakare och inte minst de privata trafikentreprenörerna som årligen tjänar lika mycket tillsammans som SL nu ska spara in under år 2015. Och varför ska våra skattepengar finansiera vinsterna hos MTR, Veolia, Arriva, Stockholmståg, Nobina och Busslink när dessa pengar rätteligen borde användas till kollektivtrafik i allmänhetens tjänst och inget annat?
Mer än 250 000 resenärer åker pendeltåg varje dag. Jämför detta med det ynka tusental som på vardagar åker spårvagn i innerstan när SL nu har lekt färdigt och satsat på ett nostalgiprojekt för 288 miljoner kronor, som löper längs med Hamngatan och Strandvägen.
Men det välbärgade innerstadsfolket ska det fjäskas för. Då finns det pengar, medan vårdbiträdet, dagisfröken och byggjobbaren i Upplands-Väsby gott kan vänta på nästa avgång om han eller hon inte får plats i det fullsatta pendeltåget.

De ansvariga för denna snedfördelning av resurserna sitter här inne i Landtingshuset. Man håller idag möte, landstingsfullmäktige, och det är dessa politiska företrädare som vi är här för att försöka väcka till liv. För hur är det egenligen med det politiska ansvaret och möjligheterna till demokratiskt inflytande när det väl kommer till kritan?
Ja, det sparpaket på totalt 250 miljoner kronor inom SL och kollektivtrafiken som den borgerliga Alliansen har klubbat igenom i Trafiknämnden innehåller inga riktlinjer eller direktiv för hur och var dessa pengar ska sparas in. Detta överlät man åt tjänstemännen att besluta om.
Betänk följande: SL är en organisation med cirka 600 anställda. Ingen av dessa anställda på SL kör buss eller pendeltåg. Ingen på SL viserar biljetter eller informerar om varför tågen är försenade. SL är kort och gott en beställarorganisation som betalar dyra pengar åt det privata näringslivet för att utföra allehanda tjänster. Och att pengarna rullar är ingen överdrift.
Utöver skyhöga löner åt de högsta tjänstemännen betalar SL varje år drygt 1,2 miljarder kronor enbart till olika konsultföretag. 1,2 miljarder – per år! Vet ni vad det blir per anställd? Det blir 2 miljoner kronor per anställd inom SL, som betalas till konsultföretag som antas utföra det som SL förväntas göra.
Nu kommer vi till den intressanta frågan: Hur har politikerna i Trafiknämnden tänkt att tjänstemännen inom SL ska komma till vettiga slutsatser om hur man ska spara in 250 miljoner kronor på kollektivtrafiken, när dessa tjänstemän inom SL inte har den blekaste aning om hur man ska sköta den egna ekonomin? Det är helt ofattbart!
Och vem är då det högsta hönset bland dessa tjänstemän som ska ta beslutet om var och hur SL ska spara in 24 miljoner kronor på pendeltrafiken och som helhet 250 miljoner kronor inom kollektivtrafiken i länet? Ja, det är samma verkställande direktör som för två veckor sedan greps av polis på flygplatsen i Hongkong sedan han ertappats med att snatta i taxfree­shoppen: Anders Lindström – SL:s vd och tillika ordförande inom SL Finans AB, ordförande inom SL Infrateknik AB och verkställande direktör för Waxholmsbolaget.
[Anders Lindström sa upp sig från sin tjänst som chef för trafikförvaltningen, vd för SL och Waxholmsbolaget den 26 maj. Han får dock fortsatt vd-lön i sex månader, nästan 1 miljon kronor. Han sade upp sig för att det inte skulle se ut som att han hade sparkats / Offensivs red.]
Vad gjorde Anders Lindström i Hongkong? Jo, han träffade företrädare för det kinesiska MTR som kör tunnelbanan i Stockholm och som nu är ett av de tävlande bolagen i upphandlingen av pendeltrafiken som avgörs i år.
En passus i sammanhanget är att trafiknämndens ordförande Kristoffer Tamsons (M) är den som attesterade resan till Hongkong (under pågående upphandling!). Det är samma man som mörkade underskottet i SL-budgeten inför valet år 2014. Det är svårt att ha förtroende för en sådan politiker.
Vi som var med vid upphandlingen av pendeln för 15 år sedan, när Citypendeln tog över och SL i hemlighet efterskänkte vitesbelopp för uppskattningsvis en miljard kronor, känner idag igen spåren som SL:s högsta ansvariga politiker och tjänstemän lämnar efter sig. Det är spår av korruption, hemlighetsmakeri, bluffmakeri och bedrägeri gentemot resenärer, skattebetalare och oss anställda inom kollektivtrafiken.

Från Seko Pendelklubbens sida finns det mycket mer att säga kring allt detta. Men jag nöjer mig med att avsluta med en sammanfattning av vår fackklubbs inställning till besparingarna inom kollektivtrafiken, privatiseringen av det offentligt ägda och miljard­rullningen till allehanda konsulter som pågår inom SL.
• För en kollektivtrafik i offentlig regi – utan vinstintressen!” ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!