Kommer Obama att leverera?

2008-11-12 17:15:05




Barack Obama kommer att förbli en representant för storföretagen och kapitalismen, och även om han kommer att pressas till vissa reformer kommer skikt av väljare som satt sitt hopp till Obama att bli besvikna, och många kommer att dra nya slutsatser. En ny era har påbörjats i USA, en tid av ökad kamp och radikalisering.
Obama vann en förkrossande se­ger med 52,6 procent mot John Mc­Cains 46,1 procent. Spontana gatufes- ter utbröt på flera ställen runt om i USA när det stod klart att Obama skulle vinna valet och över 250 000 människor samlades på tisdagsnatten i Grant Park i Chicago för att lyssna på Obamas segertal.
Valdeltagandet beräknas hamna på 64 procent, det vill säga mellan 120 och 130 miljoner röstande. Det är proportionellt det största valdeltagandet sedan 1920, då kvinnor fick rösträtt i USA. Obama vann överlägset bland unga och förstagångsväljare. Den enda grupp där McCain hade övertaget var bland de över 60 år.

Demokraterna vann även framgångar i kongressvalen – senaten och representanthuset. I senaten tog man 6 platser från republikanerna, och har nu 57 platser mot republikanernas 40. I representanthuset tog man 20 nya mandat, och har en majoritet på 256 mandat mot 175. (Siffrorna är hämta- de från www.realclearpolitics.com).
Tiotusentals människor kampanja-de för Obama. Mobiliseringen av aktivister till kampanjen visar hur snabbt folk kan bli politiskt aktiva om de finner att det handlar om en verklig kamp till försvar av sina intressen.
Frågan om etnicitet har framhävts un­der kampanjen. Det är en viktig fråga, speciellt i USA där det är mind­re än 50 år sedan svarta fick andra klassens medborgarskap under Jim Crow-lagarna.
Obamas seger innebär inte att problemet med rasism är borta, men den kan bli en gnista som tänder ny kamp för svartas rättigheter, och det faktum att Obama vann i många områden som tidigare varit republikans­ka styrkefästen visar en pågående för- ändring i amerikanernas attityd i fråga om etnicitet.

Kommer Obama och
demokrater­na att leverera en verklig förändring? De kommer till makten i en tid av en grundläggande kris för världskapitalismen. Man kommer att pressas till vissa ingrepp, men de kommer att va­ra begränsade.
Ändå står de i en skarp kontrast till Bushadministrationen, vilket kommer att ge Obama och demokraterna en viss smekmånad.
Exempel på personer som nu kommer att ingå i Obamas administration visar på att hoppen om ”förän­dring” inte kommer att mötas. Rahm Emanuel, som var en av Bill Clintons högsta rådgivare, blir Obamas stabschef. Bland hans ekonomiska rådgiva-re hittar man bland annat Warren Buffet, kallad världens rikaste man, och Eric Schmidt, vd för Goog­le.
Det finns stora motsättningar med Obama som har kunnat döljas under hans valkampanj, men som kommer att avslöjas när han börjar styra. Han har lyckats få stöd från miljoner arbetare och vanligt folk, men också från de alla rikaste och storföretagen.
De 640 miljoner dollar (5 miljarder kronor) som Obama har fått i kampanjbidrag är historiens största. USA:s rikastes bidrag till Obama var tre gånger större än till McCain. Oba­ma har lovat att styra ett Amerika, och uppmanar till enighet. I verkligheten finns det dock två Amerika; ett för miljonärerna och ett för resten. Och medan Obama uppmanar till en­ighet, lägger miljonärernas USA krisens bördor på arbetarnas axlar.
När Franklin D Roosevelt kom till makten på 1930-talet och introducerade ”the New Deal”, hade ekonomin nått botten och börjat ta sig ur nedgången. När Obama nu kommer till makten är vi bara i början av recessionens inledning.
För att möta krisens effekter uppmanar nu Obama kongressen att rös­ta igenom ett föreslaget stimulanspa- ket, där 100 miljarder dollar (800 miljarder kronor) ska satsas på skattelätt­nader för att få fart på konsumtionen, och satsningar på infrastrukturen som man hoppas ska kunna minska arbetslösheten. Det var i fokus när han höll sin första presskonferens efter segern i presidentvalet, med nya dystra nyheter om den amerikanska ekonomin som bakgrund.
Arbetslöshetsstatistiken för oktober månad visar att en kvarts miljon jobb försvann och att arbetslösheten steg till 6,5 procent i oktober.
Biljätten GM fortsätter sin krisba­na nedåt, och redovisade en förlust på 2,5 miljarder dollar (20 miljarder kronor) för tredje kvartalet i år, enligt Dagens Nyheter den 7 november.

Stimulanspaketet kan i bästa fall sakta ned den ekonomiska nedgång­en, men inte vända på den katastrofa-la försämringen i levnadsstandarden som redan påverkar arbetarklassområden.
Det behövs ett genuint program för offentliga jobb, kamp för att stop­pa vräkningarna och för att storföretag som är i kris och massvarslar bor- de nationaliseras och ställas under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. När det gäller utrikespolitiken har Obama talat om att dra tillbaka trupperna från Irak inom 16 månader, men det kommer att försvåras på grund av ökade spänningar inom landet mellan olika folkgrupper – motsättningar som har piskats upp av USA:s söndra och härska-taktik.

I Afghanistan står Obama för en upptrappning av USA:s närvaro, trots varningar om att detta endast kommer att leda till ökade konflikter. För att fortsätta ”kriget mot terrorismen” lämnar Obama dörren öppen för att USA ska gå in i Pakistan.
Pakistans premiärminister Yousaf Raza Gilani varnar dock för att detta endast kommer att spä på de antiame­rikanska stämningarna i landet.
Obama har kunnat presentera sig som kandidaten för förändring på grund av att väljarna desperat har sökt ett slut på de katastrofala konsekvenserna av Bushs tid vid makten och bristen på alternativ. De kandidater som kunnat utgöra ett verklig alternativ i valet, som Ralph Nader och Cindy Sheehan, stängdes systematiskt ute från media och debatter.
Nader fick mindre än en procent av rösterna, men hans kampanj lycka-des med att ta sig över de odemokratiska restriktionerna och finnas på valurnorna i 45 delstater och samlade ihop 4 miljoner dollar (30 miljoner kronor) – vilket visar på potentialen för att bygga en verklig utmaning under de kommande åren.
Antikrigsaktivisten Cindy Sheehans kandidatur är ett annat exempel i detta val. Hon ställde upp i kongressvalet i Kalifornien, mot representantshusets talman Nancy Pelosi.
Sheehan bröt med demokraterna när de efter valet 2006 bröt löftena om att avsluta kriget i Irak och istället röstade för en utökad finansiering av det. På grund av stämningarna har Cindy Sheehan utropat idén om ett nytt parti. Ett nytt parti måste vara brett och det måste vara en rörelse, säger hon. Möjligheterna för en sådan rörelse visas av de 29 951 röster, 17 procent, som hon fick i valet.

Ett nytt kapitel har påbörjats i USA:s historia. Den våg av politiskt uppvaknande som förde Obama till seger var inte en produkt av hans kampanj och radikaliseringen av den amerikanska arbetarklassen kommer inte att sluta i och med slutet på hans kampanj.
Kamprörelser som utvecklas kommer oundvikligen att hamna i konflikt med Obamas administration. Medvetenheten om behovet av att bryta med demokraterna kommer att stiga, och mer än någonsin kommer frågan om bygget av en politisk röst för arbetare att ta plats på dagordningen.
Det politiska uppvaknandet och de enorma förväntningar som finns på Obama kommer att förvandlas till besvikelse och ilska.
Allt fler kommer att inse behovet av att bygga ett nytt parti, ett parti av och för arbetarklassen.
Ett sådant parti måste byggas ur kamp, och potentialen finns.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!