Kommunal och Transport varslar

2013-04-17 11:58:26


För första gången på 10 år hotar konflikt i kommuner och landsting. Kommunal varslar om strejk i sammanlagt 100 kommuner och landsting samt några kommunala bolag.

Det hettar till i avtalsörelsen. I måndags varslade både Kommunal och Transport om strejk och andra konfliktåtgärder.

Kommunal varslade om nyanställningsblockad i alla kommuner, landsting och vissa Pactaföretag (Pacta är ett arbetsgivarförbund) och om strejk för anställda i 100 kommuner, landsting och ett antal Pactaföretag. ­Varslet träder i kraft den 29 april och berör 8 971 anställda.
– 2013 är året då vårdproletariatet börjat resa sig på förlossningsavdelningar och akutsjukhus. Det är på tiden att vi i fackföreningsrörelsen ryter ifrån mot arbetsgivarnas växande arrogans. De senaste åren har vi fått allt mer att göra, schemat har blivit allt sämre och inflytandet min­dre. Nu vill de ta lönerna ifrån oss också. Då finns det inget annat kvar att göra än att strejka, kommenterar Bilbo Göransson, fackligt aktiv barnskötare i Kommunal Stockholms län.
Transport varslar om stridsåtgärder på tre stora avtalsområden. Varslen, som träder i kraft klockan 12 onsdagen den 24 april, gäller ­blockad mot övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning.
Men också strejk på 23 godstermi­naler som drivs av DHL, DSV och Schenker.
Det är bland annat åkerichaufförer, terminalarbetare, sopgubbar och anställda i bevakningsbranschen som går ut konflikt om varslet träder i kraft.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!