Ännu ett bottennapp för ökänd ombildningskonsult

2013-04-10 13:28:02
Den ökände ombildningskonsulten Torsten Kai Larsen på SBU (Svensk Bostadsutveckling) har nått ett nytt bottennapp när det gäller hot och utpressning mot dem som har fräckheten att inte hålla med. I Orminge försöker han stämma en pensionär som inte vill ombilda den hyresrätt hon bor i. Hon anklagas för att ha sabbat hans affär på 320 miljoner kronor.

Wallenstam äger de 276 ­hyresrätterna som de uppenbarligen vill bli av med.
Maj-Gret Holmkvist, 75 år, är ­inte pigg på att köpa. Hennes ställningstagande är baserat på erfarenhet från tidigare boende som blivit ombildat. Därför har hon engagerat sig för att stoppa ombildningen med bland annat lappar i brevlådorna som förklarat vad en bostadsrätt kommer att kosta och förklarat att den som inte deltar på köpstämman automatiskt säger nej till ombildningen.
Konsulten Kai Larsen har som grund för sitt stämningshot att Maj-Gret skulle ha räknat fel i sitt utskick och ha brutit mot mötesfriheten genom att indirekt uppmana grannar att inte delta.
 För tidningen NVP uppger han att han tänker kontakta en jurist för stämningsansökan. Hyresgästföre­ningen svarar att hans agerande är skandalöst. Självklart råder yttrandefriheten även för hyresgäster som inte vill ombilda.
Så gott som alla ombildningar undertecknad hört talas om innehåller mobbning och hot av olika grad. Nå­gra av de värsta exemplen finns från Torsten Kai Larsens verksamheter. Han var ansvarig för den rikskända katastrofen på Kastanjegården, Dalen.

Trots köpstämma efter köpstäm­ma lyckades inte Larsen och bostads­rättsivrarna på Kastanjegården få den majoritet på 67 procent av rösterna som krävs. Tiden gick ut.
Då lyckades Larsen på ett anmärk­ningsvärt sätt få två veckor extra av Svenska Bostäder. Detta beror på hans särställning. Det är nämligen han som har utbildat de tjänstemän i de allmännyttiga bolagen som ska ”granska” att ombildningarna går rätt till.
Som tur var fanns det en annan granskning – från hyresrättsaktiva. Vi stoppade flera övertramp, men till slut ansåg sig Kai Larsen ha fått ihop de 67 procenten och utropade offici­ellt att ombildningen hade gått igen-om, något som rapporterades i media.
Hyresrättsaktiva lyckades ­återigen avslöja fusket. Det mest påtagliga var att en av rösterna tillhörde en hyresgäst som var skriven i Norge. ­Svenska Bostäder tvingades stoppa ombildningen.
Är det någon som ska sättas dit för att ha räknat fel så är det Torsten Kai Larsen.
För varje enskild affär som går igenom stoppar han runt en miljon kronor (ibland mer) i egen ficka. Hela verksamheten borde förbjudas.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!