Kommunals löfte om heltid blev obetald flexibilitet

2007-11-14 15:39:37
I augusti jublades det på Kommunal sektion 1. Man hade tillsammans med kommunen tagit fram ett projekt som skulle erbjuda heltid för de deltidsanställda inom äldre- och handikappomsorgen i Nynäshamn. Rent konkret innebär det dock att de anställda måste vara beredda på att med kort varsel hoppa in på andra arbetsplatser utan extra betalning.

Projektet ”Nya tider”, som prydde framsidan på Kommunals medlemstidning i Stockholm i september, innebär att alla som jobbar inom äldre- och handikappomsorgen i Nynäshamn ska ha möjlighet att gå upp på heltid. ”Heltid är toppen” lät det från bl a Birgitta Alkvist, ordförande i sektion 1 och socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige.

Ett högt pris?

Jovisst är det ”toppen” med heltid, men till vilket pris?, är ju frågan man snabbt ställer sig.
Projektet ”Nya tider” innebär inte en schemalagd heltid utan en viss del – inga uppgifter på hur stor – utgörs av s k flyttid, där de anställda måste vara beredda på att ”hoppa in” på olika arbetsplatser runt om i kommunen när behov uppstår. Detta krav på flexibilitet och stressen över att få ihop sina timmar är dock inget som ersätts. Tidigare har deltidspersonal fått mer betalt vid sådana tillfällen (mertid eller fyllnadstjänstgöring).
Läget för de anställda blir nu alltså att de ska öka sin flexibilitet markant och att de ska få mindre betalt för besväret. Att den schemalagda tiden och flyttiden inte skiljer sig åt ifråga om kostnad för arbetsgivaren öppnar också för att en ännu större del av arbetstiden kan bli flyttid, något som så klart är oroande inför framtiden. Kommunal bryter helt klart mot det fackliga löftet:
”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under inga omständigheter, arbeta på sämre villkor och till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar detta i den djupaste insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.”
Det är tydligt att kommunen betraktar detta projekt som en besparing.

Protestlista

Kjell Reinerdal, anställd på Ösmo hemtjänst i Nynäshamns kommun, säger:
– Besparingar av detta slag är det alltid någon som får betala för på något sätt. I det här fallet är det personal inom hemtjänst, skola etc som får tänja på sig och stå beredda när någon blir sjuk. Det är lite typiskt att en sådan här lösning dyker upp i traditionella kvinnoyrken. Flexibilitet är en värdefull resurs i arbetslivet. Använd gärna människors flexibilitet, men betala för den.
Kjell, som är starkt kritisk till utformningen av projektet ”Nya tider”, fick till svar av sektionen att det inte var så viktigt vad en enda medlem tyckte. Han har därför skrivit en protestlista som kräver att arbetarna får berättigad ersättning, detta upprop har fått starkt stöd.
Slutligen: de kommunalanställda inom är intresserade av en heltid med en fast månadslön, inte att jobba mer för mindre pengar!

Michael Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!