Kommunals Nobinasektion: Stå fast vid non profit!

2013-02-06 10:20:46
Kommunal Nobinasektionen, som organiserar bussförare och depåpersonal som arbetar för Nobina AB inom Stockholms kollektivtrafik, antog på sitt årsmöte den 2 februari följande uttalande med rubriken Stå fast vid non profit:

”En enig LO-styrelse har antagit ett åtgärdsprogram som påstås ­fullfölja LO-kongressens krav på en non profit-linje genom att begränsa vinster­na i välfärden, avskaffa Lagen om valfrihet och omarbeta Lagen om offentlig upphandling.
LO-styrelsen föreslår nya och så kallade allmännyttiga ­samhällsbolag där vinstuttag och värdeöverföringar begränsas till att motsvara statsskuldsräntan plus en procent på det totala kapitalet, vilket idag skulle innebära cirka 2,5 procent.
Därmed har ’non profit’ omtolkats till ’some profit’.
Den nya bolagsformen för offent­ligt finansierade privata företag föreslås dessutom bli dispositiv, d v s inte tvingande för kommuner och landsting.
’Kommun och landsting kan således, genom driftavtal, göra avsteg från huvudregeln och anlita aktiebo­lag samt tillåta högre vinstuttag och värdeöverlåtelser’, lyder LO-styrelsens undantagsparagraf från kongressens non profit-linje.
Vi är oroade att vägen därmed öppnas för att ’undantagen’ blir den verkliga huvudregeln, speciellt i Stockholm och andra storstadsregioner med borgerlig majoritet.
Det är trist att LO:s styrelse, trots en delvis utmärkt analys av problemen från välfärdsutredningen, har valt en sådan svag kompromiss. Den tycks ha utgått ifrån hänsyn till partitaktik istället för att följa det beslut om non profit som antogs av LO-kongressen och som har ett överväldigande stöd bland våra medlemmar.
Kommunal bör därför ställa sig bakom LO-kongressens beslut om att non-profit ska gälla för vår gemensamma skola, vård och omsorg. Varenda skattekrona ska gå till det de är avsedda för; våra sjuka, gamla och unga.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!