Kommunanställda i Trollhättan får rätt till heltid

2015-01-21 16:11:35
Alla kommunanställda i Trollhättan har nu rätt till att arbeta heltid. Beslutet tog kommunstyrelsen den 15 januari i år.

Alla tillsvidareanställda i Trollhättans kommun har nu rätt till att gå upp från deltid till heltid i sitt arbete. I dagsläget är det drygt 1 000 kommun­anställda som arbetar deltid och som berörs av beslutet.
Beslutet är ett viktigt steg för jämställdhet och är en fråga som Rättvisepartiet Socialisterna länge har drivit. En LO-rapport från 2014 visar att fyra av tio kvinnor i Sverige arbetar deltid samt att en majoritet av dem vill ha en heltidsanställning. Det är inom de kvinnodominerade yrkena som det ofrivilliga deltidsarbetet är som mest utbrett.

Kampen för rätten till heltid är därmed en viktig fråga för facken att strida för och som behöver spridas till fler städer och sektorer. Det räcker dock inte. Underbemanning är även det ett stort problem inom offentlig sektor, där vi bland annat har sett vårdavdelningar i landet som har tvingats stänga på grund av personalbrist. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!