”Kommunen fegar om lärarlyftet”

2016-10-06 13:21:38

foto: Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0


Nu i höst kommer många lärare att få en högre lön som ett resultat av den statliga satsningen som regeringen kallar lärarlyftet. Syftet ska enligt regeringen vara att höja statusen för kvalificerade lärare. Men lärarlyftet gäller inte alla och i en del kommuner är det bara en tillfällig satsning.

Sundsvalls kommun gör ingen permanent satsning, utan extrapåslaget är ettårigt. Det får nu hård kritik från lärarfacken som menar att det var tydligt att det skulle vara permanent satsning.

– Det är fegt, säger Daniel Zettergren från Lärarförbundet till Sundsvalls tidning.

Västernorrlands läns kommuner ser ut att agera olika när det gäller Lärarlönelyftet. 

I Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Ånge har man valt att höja lönerna permanent. Timrå och Sollefteå verkar inte ha bestämt hur de ska göra.

Lärarlyftet har även fått en del kritik från lärarhåll eftersom det anses splittra lärarkåren. Blott runt en tredjedel av lärarkåren får del av extrapengarna.

Det bör väl påpekas att lärarlyftet är en ensidigt beslutad lönepolitisk åtgärd som regeringen har gjort. Det är inte en idé som från början förhandlats fram från fackens sida. Därför blir det troligen regeringen och Skolverket som bestämmer villkoren. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!